Teorie UIMITOARE.Ce au in comun comertul din Japonia sec.17, Universitatea Stanford si criza globala
„Black-Scholes” este motivul care a dus la aparitia crizei economice, se arata intr-un material al BBC News.
Astfel, totul are la baza un calcul matematic complex imaginat in urma cu 40 de ani, care la randul sau evalueaza practici comerciale din Japonia secolului 17.
In tara „soarelui rasare” functiona in urma cu patru secole o intelegere intre cei care tranzactionau marfuri, „contractul viitor”, dupa cum era numit. Acest lucru presupunea ca orezul poate fi cumparat efectiv la o data programata, la pretul din momentul intelegerii dintre parti.
De cele mai multe ori, mecanismul afecta vanzatorii, pentru ca trecea chiar si un an pana la livrare, timp in care valoarea orezului putea sa creasca. Erau si cazuri in care aceeasi marfa era vanduta de mai multe ori, la valori diferite.
Doua secole mai tarziu, la Chicago, comerciantii si finantistii au facut „contractul optional”, care era tot pe model japonez, insa lasa posibilitatea cumparatorului de a se razgandi si de a cere banii inapoi. Aici intervine teoria initiata de Myron Scholes, profesor la Universitatea Stanford: "Problema este reprezentata de incercarea de a defini valoarea dreptului clientului, si nu a obligatiei, de a cumpara la pretul stabilit, in decursul sau la sfarsitul unei perioade de timp definite"
Profesorul, care a si castigat un premiu Nobel, a incercat sa determine care ar fi acea valoare, numai ca a avut de lupta cu variabilele care intra in discutie. Dupa un an si jumatate, timp in care a lucrat alaturi de colegul sau, Fischer Black, Scholes a realizat teoria care explica declinul financiar actual.
Imediat, pe bursa din America au inceput sa fie tranzactionate optiuni in valoare de zeci de milioane de dolari, in cazul cumpararii de marfuri din varii domenii. Cum riscurile puteau fi calculate, jucatorii la bursa stiau exact unde sa investeasca mari sume de bani, iar intuitia devenea un detaliu putin important.
Astfel, spune Ian Stewart, profesor la Universitatea Warwick, ajutati de aparitia computerelor, brokerii de pe Wall Street au adus criza financiara. „Abuzul teoriei Black-Scholes a schimbat lumea pe Wall Street, dintr-un loc guvernat de simt al raspunderii, experienta si intuitie, intr-unul in care computerele spun da sau nu”, acuza Ian Stewart, citat de BBC News.
Profesorul Myron Scholes recunoaste ca teoria sa a capatat o amploare nebanuita, dar spune ca depinde de economistii actuati daca teoria va evolua in bine si daca va fi aplicata spre binele umanitatii.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: japonia, criza, recesiune, marfuri, teorii,
Dată publicare:
30-04-2012 10:35