"Temnita lui Dracula" a fost descoperita in Turcia. Unde se afla tunelul secret in care Vlad Tepes a fost tinut prizonier

Ultima actualizare: 04-10-2014 06:59
Vlad Tepes

Un labirint de tuneluri a fost descoperit in apropierea Castelului Tokat, in Turcia. Incaperile secrete din acest labirint ar fi fost temnita lui Vlad Tepes in secolul al XV-lea, cand a fost prizonierul turcilor.

Pe langa "temnita lui Dracula", asa cum a fost repede denumita descoperirea de catre istorici si arheologi, a mai fost gasit un tunel secret care duce la o baza militara de langa cetatea aflata acum in ruina.

Descoperirea importanta a fost facuta in urma lucrarilor de restaurare facute la castel, care este localizat in orasul Tokat din nordul Turciei, relateaza Hurriyet Daily News.

"Castelul este inconjurat de tuneluri secrete. Totul este foarte misterios", a declarat arheologul Ibrahim Cetin pentru Hurriyet Daily News.

Spre sfarsitul secolului al XII-lea, orasul a fost cucerit de turcii selgiucizi si a devenit parte a Imperiului Otoman in 1392.

Vlad al III-lea, supranumit mai tarziu Vlad Tepes, s-a nascut in 1431. In timpul unei intalniri diplomatice pe care tatal sau, Vlad Dracul, a avut-o in 1442 cu sultanul Murad al II-lea, Vlad si fratele lui, Radu, au fost luati prizonieri. Se crede ca in aceasta perioada viitorul domnitor a fost tinut captiv la Castelul Tokat. Cei doi frati au fost eliberati 5 ani mai tarziu, in 1447, dupa moartea tatalui si a fratelui lor mai mare, Mircea.

In 1462, Vlad al III-lea ar fi tras in teapa 20.000 de persoane, langa Targoviste, pentru a indeparta fortele otomane. Dupa acest episod, a fost numit Vlad Tepes. El a fost arestat pentru aceste crime si tinut in inchisoare 12 ani, insa locul nu este nici acum foarte clar. Opinia larg acceptata este aceea potrivit careia Vlad a fost inchis in Romania, insa sunt si istorici care spun ca ar fi fost tinut prizonier in Turcia. Vlad Tepes a murit in 1476, in timpul unei lupte duse impotriva trupelor otomane.

Actele sangeroase savarsite de Vlad Tepes au fost o inspiratie pentru autorul Bram Stoker, care, in 1897, a scris romanul gotic "Dracula".

"Incercam sa facem lumina... E greu de spus acum in ce incapere a fost tinut prizonier Dracula. Dar vom afla si vom descoperi mai multe despre istoria acestui personaj intrat in legenda", a spus arheologul Cetin.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO