Telescopul Kepler s-a defectat. Misiunea NASA de 600 milioane de dolari e in pericol
Kepler, telescopul spatial american aflat in cautarea de exoplanete, este "paralizat" din cauza unei defectiuni tehnice care ar putea conduce la sfarsitul prematur al misiunii sale de patru ani, a anuntat miercuri NASA.
Kepler a ramas blocat din cauza defectarii unui mecanism care permite telescopului sa se orienteze spre o directie data de pe bolta cereasca, a precizat John Grunsfeld, directorul departamentului stiintific al agentiei spatiale americane, intr-o conferinta de presa telefonica.
"Telescopul a fost pus in modul de functionare de siguranta" pentru a ne asigura ca panourile solare sa fie orientate spre Soare pentru a reincarca bateriile si pentru a continua comunicarea cu Terra, a adaugat el.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Inginerii americani au constatat saptamana trecuta ca giroscopul lui Kepler nu se mai misca, in ciuda comenzilor trimise de la sol. Aceeasi problema a aparut in iulie 2012 cu un alt giroscop al telescopului Kepler, care a incetat sa mai functioneze.
"Din pacate, Kepler nu se afla intr-un loc in care putem sa trimitem astronauti" pentru a-l repara, a adaugat el, explicand ca inginerii de la NASA "examineaza datele cu foarte mare atentie (...) pentru a vedea daca este posibil sa reluam activitatile stiintifice ale telescopului".
"Nu suntem insa pregatiti sa anuntam sfarsitul oficial al lui Kepler", a insistat John Grunsfeld, care a spus ca, "din toate punctele de vedere, misiunea Kepler a fost un succes".
Kepler este primul telescop care a fost special construit pentru a cauta planete asemanatoare cu Terra in alte sisteme solare din galaxia noastra, Calea Lactee. Pana in prezent, Kepler a detectat 2.740 de exoplanete potentiale, din care 112 au fost confirmate pana acum cu ajutorul altor telescoape si echipamente.
In aprilie, astronomii au anuntat descoperirea, facuta cu ajutorul telescopului Kepler, a doua exoplanete care prezinta cel mai mare grad de asemanare cu Terra observat vreodata si pe care apa poate sa ramana in stare lichida, permitand astfel vietii sa existe.
Telescopul Kepler - o misiune de 600 de milioane de dolari - a fost lansat de NASA in 2009, pentru a monitoriza, timp de cel putin patru ani, peste 100.000 de stele care seamana cu Soarele nostru, aflate in constelatiile Lebedei si Lirei.