Studiu. "Viermii zombie" au mancat scheletele dinozaurilor marini, reusind sa traiasca 100 de milioane de ani, pana azi
O specie de vierme marin, care se hraneste cu oase de balena, traieste de mai bine de 100 de milioane de ani. Un studiu arata ca acest vierme ar putea fi responsabil de disparitia unui numar record de fosile.
Conform BBC News, cercetatorii au gasit urme de gauri care aratau ca ar fi fost facute de viermii din specia Osedax, in fosilele unui plesiosaur, ale unui crab si intr-o broasca testoasa antica. Acest lucru implica faptul ca acesti "gunoieri" sau "viermi zombie" - asa cum mai sunt ei cunoscuti - au avut o influenta importanta asupra resturilor de fosile care au mai rezistat pana in ziua de azi.
Studiu a fost publicat in jurnalul Societatii Regale britanice, "Biology Letters".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Descoperirea noastra ne arata ca acesti viermi mancatori de oase nu numai ca NU au co-evoluat impreuna cu balenele, dar au devorat si scheletele reptilelor marine de dimensiuni mari, care dominau oceanele pe vremea dinozaurilor", spune co-autorul studiului, dr. Nicholas Higgs, cercetator la Plymouth University's Marine Institute.
Aceasta familie de viermi, care a fost descoperita prima data de un robot marin pe coastele Californiei in 2002, traieste din cadavrele care cad in ape. Exemplare din acest vierme au fost gasite si la adancimi de 4 kilometri.
Ca adult, acest vierme care are lungimea unui deget uman, nu are nici gura si nici sistem digestiv. In schimb, el se ingroapa in oase, folosind niste radacini ca niste agatatori, cu care se si hranesc prin asimilarea celulelor de care au nevoie ca sa traiasca.
Initial s-a crezut ca acesti viermi au co-evoluat odata cu balenele, insa noile cercetari arata ca acesti viermi-zombie exista de aproximativ 100 de milioane de ani, cam de pe vremea cand plesiozaurii erau stapanii apelor.
Apoi, dupa ce aceste reptile gigant au disparut, in urma cu 66 de milioane de ani, viermii au reusit sa supravietuiasca datorita cadavrelor broastelor testoase gigant, pana cand au aparut si balenele, 20 de milioane de ani mai tarziu.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: descoperire, viermi, dinozaur, vierme, balene, zombie,
Dată publicare:
15-04-2015 14:51