Studiu: Persoanele care poartă ochelari de vedere, mai puțin predispuse în a se infecta cu noul coronavirus
Un studiu din China a constatat că persoanele care poartă ochelari de vedere sunt mai puțin predispuse în a contracta virusul.
Cercetătorii studiului au analizat informații de la 276 de pacienți dintr-un spital din provincia Hubei din China și au descoperit că doar aproximativ 6% poartă ochelari, suferind de miopie, o rată mult mai mică decât cea estimată în cercetările anterioare, care era de 31,5%, transmite Live Science.
276 de pacienți au fost supuși studiului între 27 ianuarie și 13 martie 2020. Toți participanții au fost întrebați dacă purtau ochelari, cât timp purtau ochelari în timpul zilei și de ce aveau nevoie de ochelari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În total, 30 de participanți sau aproximativ 11% au spus că poartă ochelari, dar doar 16 participanți sau 5,8% au purtat ochelari mai mult de 8 ore pe zi și asta a fost pentru miopie. Ceilalți 14 participanți purtau ochelari de lectură.
Cercetătorii nu au analizat de ce ochelarii pot reduce riscul de COVID-19, dar au emis ipoteza că purtarea ochelarilor descurajează oamenii să-și atingă ochii, ceea ce ar reduce șansele ca oamenii să transfere virusul de la mâini la ochi. Se cunoaște faptul că celulele din globul ocular au receptori care permit SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, să intre în organism, iar virusul a fost detectat în ochii pacienților cu COVID-19.
Totuși, pe lângă alte studii care să confirme concluziile, cercetătorii trebuie să ia în considerare și posibilele consecințe neintenționate ale unei recomandări generale de a purta ochelari. Oamenii care nu sunt obișnuiți să poarte ochelari s-ar putea să-și atingă fața mai des atunci când îndepărtează, înlocuiesc sau reglează ochelarii, potrivit unui expert.
Cu toate acestea, un expert avertizează că este mult prea devreme pentru a recomanda tuturor să poarte ochelari, pe lângă faptul că poartă deja măști de față, pentru a se proteja împotriva COVID-19. Noul studiu are o serie de limitări, pentru început, acesta a inclus pacienți de la un singur spital și s-a găsit doar o asociere și nu poate dovedi o relație „cauză-efect” între a purta ochelari și a fi protejat de COVID-19.
Deși este recomandat ca personalul medical să poarte măști de protecție sau ochelari de protecție pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus, în general, ghidurile de sănătate publică nu promovează utilizarea protecției ochilor. În schimb, acestea subliniază importanța măștilor, a distanțării fizice și a spălării mâinilor.