Studiu: Migrenele provoaca modificari permanente in creier
Migrenele provoaca modificari permanente, printre care leziuni, in structurile cerebrale, potrivit rezultatelor unei analize a aproape 20 de studii pe acest subiect, publicata, miercuri, in revista Neurology, informeaza AFP.
"In mod traditional, migrena este considerata drept o tulburare benigna, fara efect durabil asupra creierului", spune medicul Messoud Ashina, de la Universitatea din Copenhaga, principalul autor al analizei.
"Meta-analiza noastra arata insa ca migrenele pot modifica in mod permanent structurile creierului, in moduri diferite", a explicat acesta.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Cercetatorii au constatat ca migrena creste riscul de leziuni cerebrale, anomalii ale materiei albe si modificarea volumului creierului. Riscul este mai mare pentru cei care sufera de migrena cu aura.
Pentru aceasta analiza au fost folosite rezultatele a 19 studii anterioare, printre care 13 clinice, unde voluntarii au fost evaluati cu ajutorul RMN-ului (imagistica prin rezonanta magnetica).
Studiile au aratat o crestere cu 68% a riscului de leziuni ale materiei albe a creierului la persoanele suferind de migrena cu aura si cu 34% la persoanele care sufera de migrena fara aura, comparativ cu persoanele care nu sufera de astfel de tulburari.
Riscul de anomalii ale creierului creste cu 44% la pacientii suferind de migrene cu aura comparativ cu cei care sufera de migrene fara aura. Noua cercetare arata si ca modificarile la nivelul creierului se produc mai frecvent la persoanele cu migrene decat la cele care nu sufera de aceasta tulburare. Migrena afecteaza 10 - 15% din populatia generala, bolnavii fiind de multe ori incapabili de a efectua lucruri banale in momentele de criza migrenoasa.
"Speram ca, odata cu alte studii, sa putem clarifica legatura dintre modificarile structurale ale creierului si frecventa si durata migrenei, precum si efectele acestor leziuni cerebrale asupra functiilor mintale", a spus Ashina.