Studiu: Gaura din stratul de ozon nu se reface și chiar s-ar putea extinde
Regenerarea stratului de ozon – care se află la kilometri deasupra Pământului și protejează planeta de radiațiile ultraviolete – a fost anunțată ca una dintre cele mai mari realizări de mediu ale lumii, scrie CNN.
Dar, într-un nou studiu publicat marți, unii oameni de știință susțin că s-ar putea să nu se regenereze deloc și că gaura s-ar putea chiar extinde.
Concluziile sunt în dezacord cu evaluările larg acceptate ale stării stratului de ozon, inclusiv un studiu recent susținut de ONU, care a arătat că acesta va reveni la nivelurile din anii 1980 începând cu 2040.
În 1987, mai multe țări au convenit să interzică sau să elimine treptat utilizarea a peste 100 de substanțe chimice care epuizează stratul de ozon care au provocat o „găură” în stratul de deasupra Antarcticii.
Afectarea stratului de ozon este atribuită în principal utilizării clorofluorocarburilor sau CFC, care erau comune în spray-urile cu aerosoli, solvenți și agenți frigorifici.
Această interdicție, convenită în cadrul Protocolului de la Montreal, este considerată pe scară largă ca a fost eficientă în sprijinirea refacerii stratului de ozon.
Dar gaura, care crește peste Antarctica în timpul primăverii, înainte de a se micșora din nou în vară, a atins dimensiuni record în 2020 până în 2022, determinând oamenii de știință din Noua Zeelandă să investigheze de ce.
Într-o lucrare, publicată de Nature Communications, ei au descoperit că nivelul de ozon s-a redus cu 26% din 2004.
„Aceasta înseamnă că gaura nu numai că a rămas mare ca suprafață, dar a devenit și mai adâncă [adică are mai puțin ozon] în cea mai mare parte a primăverii antarctice”, a spus Hannah Kessenich, doctorand la Universitatea din Otago și autor principal al lucrării. studiu.