Studiu despre coronavirus: Cât de eficientă a fost de fapt închiderea școlilor
Persoanele de până în 20 de ani se confruntă cu un risc cu aproape 50% mai mic decât cele peste 20 de ani de a se îmbolnăvi de COVID-19, conform concluziilor unui nou studiu publicat marţi.
Studiul, bazat pe o simulare computerizată ce a folosit date demografice obţinute din 32 de locaţii din China, Italia, Japonia, Singapore, Canada şi Coreea de Sud, a mai descoperit că prin contrast, simptomele COVID-19 se manifestă în proporţie de 69% în cazul persoanelor infectate cu vârsta de peste 70 de ani.
Studiu: Măsurile de închidere a şcolilor, impact limitat asupra transmiterii bolii
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Concluziile acestui studiu sugerează că măsurile de închidere a şcolilor - introduse în multe ţări în cadrul restricţiilor pentru stoparea răspândirii noului coronavirus - au cel mai probabil un impact limitat asupra transmiterii bolii, potrivit Agerpres.
Publicat în ultimul număr al jurnalului Nature Medicine, studiul compară efectele închiderii şcolilor în cazul unor focare simulate de gripă - boală despre care se ştie că se răspândeşte rapid în rândul copiilor şi adolescenţilor - şi de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.
"Pentru COVID-19 s-a constat un efect mult mai mic în urma închiderii şcolilor", a declarat Rosalind Eggo, expert în modelarea bolilor infecţioase de la The London School of Hygiene and Tropical Medicine, coordonatoare a noului studiu.
Ea a adăugat însă că aceste concluzii sunt bazate pe focare epidemiologice simulate şi că este nevoie să fie reconfirmate şi prin alte studii.
Doar 21% dintre tineri ajung să dezvolte simptome clinice
Folosind date demografice din cele şase state, precum şi de la şase studii cu privire la rata estimată a infecţiilor cu COVID-19 şi severitatea acestor infecţii în funcţie de diferite grupuri de vârstă, modelul a indicat că persoanele cu vârsta mai mică de 20 de ani sunt cu aproximativ 50% mai puţin susceptibile să se îmbolnăvească de COVID-19 prin comparaţie cu persoanele peste 20 de ani, iar dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta între 10 şi 19 ani infectaţi, doar 21% ajung să dezvolte simptome clinice.
Cercetătorii au simulat, de asemenea, epidemii cu COVID-19 în 146 de capitale din diferite locuri ale lumii şi au ajuns la concluzia că numărul total de cazuri clinice variază în funcţie de vârsta medie a populaţiei din respectivele oraşe.
"Structura de vârstă a populaţiei poate avea un impact semnificativ. Ţările cu populaţia mai tânără se pot confrunta cu mai puţine cazuri de COVID-19", a subliniat şi Nicholas Davies, celălalt coordonator al studiului publicat de Nature Medicine.