Studiu: Cainii au fost domesticiti inainte ca omul sa descopere agricultura
Cel mai bun prieten al omului a primit acest titlu in Europa, conform unui studiu, care a plasat domesticirea lupilor in urma cu 18.800 - 32.100 de ani.
Studiul plaseaza aparitia cainilor inainte de dezvoltarea agriculturii, sugerand ca triburile de vanatori-culegtori sunt cele care au imblanzit lupul. Investigatiile genetice anterioare au plasat originea cainilor in Orientul Mijlociu sau in Asia. Aceasta cercetare s-a concentrat pe genetica cainilor antici, in loc sa analizeze cainii din prezent si sa le extrapoleze trecutul.
"Toti cainii moderni analizati in studiul nostru erau rude apropiate ale cainilor si lupilor antici din Europa, sau ale lupilor din prezent, europeni", a declarat Olaf Thalmann, cercetator la Universitatea din Turku, Finlanda.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Caini sunt singurele carnivore mari domesticite de oameni, dar momentul exact in care lupii au devenit catelusi este foarte greu de plasat in timp, deoarece din punct de vedere genetic, cainii sunt o mare abrambureala.
Discovery scrie ca ei au fost mutati prin toata lumea, de-a lungul secolelor, iar genele lor au fost amestecate aleator si combinate cu gene ale lupilor. Incepand cu anii 1880, a inceput o perioada intensiva de crestere selectiva, care a dus la obtinerea varietatii actuale de rase.
Arheologii au descoperit morminte in care oamenii erau ingropati alaturi de caini, datand de acum 14.000 de ani. Exista cercetatori care au sugerat ca domesticirea a avut loc in urma cu 33.000 de ani, pe baza unor cranii asemanatoare celor de caine, descoperite in Belgia si in Siberia.
In urma compararii ADN-ului mitocondrial al fosilelor cu cel al raselor moderne de caini si lupi, a rezultat ca exista o legatura cu zona Europei.
Robert Wayne, profesor de biologie la Universtatea California, a declarat: "Cainii au fost domesticiti sau au evoluat dintr-o populatie de lupi antici, care traiau in Europa. In prezent, acea populatie de lupi nu mai exista."