Spectacol pe cerul Romaniei, vineri noapte. Ce fenomene astronomice ne asteapta in 2014
Pamanteni, anul acesta cerul se va da in spectacol pentru noi. Romanticii au sansa sa vada, chiar la noapte, cu ochiul liber ploi de stele cazatoare.
Apoi, vor avea ocazia sa admire chiar si 4 planete care vor straluci puternic alaturi de alte astre. Tot in 2014, se vor produce doua eclipse de luna si tot atatea de Soare, dar, din pacate, acestea nu vor fi observate si in Romania.
Primele care vor face spectacol pe cer, in ianuarie, sunt stelele cazatoare numite Quadrantide. Pasionatii de astronomie se vor putea bucura la noapte de o frumoasa "ploaie de stele". Si, daca vad o stea cazatoare, isi pot pune o dorinta, care se va indeplini.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fenomenul astronomic este impresionant: daca ne aflam in afara oraselor, pe un camp, de pilda, iar cerul este senin se pot vedea, cu ochiul liber, chiar si 100 de meteori pe ora. Cei care vor ramane in marile orase vor trebui sa se multumeasca doar cu 10-20 de stele cazatoare, pentru ca celelalte nu vor putea fi observate din cauza poluarii si a luminii artificiale.
In 2014, pe cerul intunecat, pasionatii de astronomie vor putea observa cu ochiul liber si cateva planete. In aprilie va straluci planeta Marte, fenomen care apare o data la 2 ani. In mai, i se vor alatura Saturn, Mercur si Jupiter.
In august, vom putea admira doua nopti darele stralucitoare care apar cand Pamantul se va intalni cu Perseidele, adica resturi din cometa Swift Tuttle.
Iar spre sfarsit de an, intre 7 si 9 octombrie, scoateti din sertare binoclurile sau mergeti la un observator astronomic. Cometa botezata A1, ca autostrada noastra dintre Bucuresti si Pitesti, va trece aproape de planeta Marte.
In 2014, se vor produce si doua eclipse totale de luna si doua de soare, una inelara si una partiala, in aprilie si in octombrie.
Din pacate, nu vor putea fi observate si de romanii pasionati de astronomie, care vor fi nevoiti sa astepte pana pe 20 martie 2015, cand pe cerul nostru va fi vizibila o eclipsa totala de Soare.