Solutia propusa de NASA pentru "capturarea" unui asteroid. Cum ar decurge misiunea
In septembrie, a trecut pe langa noi un asteroid care ar fi avut forta a cateva mii de bombe atomice, daca ne-ar fi lovit. Iar de curand am aflat de inca unul potential periculos.
NASA monitorizeaza mii de astfel de corpuri ceresti, a caror orbita nu ne include pentru moment, dar orbitele se pot modifica.
Asa ca Agentia Spatiala Americana a venit cu un plan care intrece orice scenariu de film: sa capturam un asteroid!
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Atat de mult s-a vorbit in ultima vreme despre riscul ca un asteroid sa loveasca Pamantul, incat NASA a venit cu o propunere cel putin extravaganta.
Ce-ar fi sa ne ducem in spatiu si sa ''capturam'' unul, ca sa-l studiem si sa aflam mai multe despre aceste corpuri ceresti? Si iata cum ar decurge o asemenea misiune.
"O racheta foarte puternica ar decola de pe Pamant si ar lansa un asa-numit vehicul de redirectionare a asteroizilor, adica o nava spatiala robotizata, care ar zbura prin spatiu gratie celui mai puternic sistem de propulsie solara care a existat vreodata'', explica Tom Foreman, corespondent CNN.
Nava cu pricina ar calatori multe sute de mii de kilometril, in cautarea tintei perfecte.
Asteroidul cautat de NASA ar trebui sa fie cam de marimea a doua masini mari la un loc si sa nu se roteasca prea repede.
In timp ce vehiculul de redirectionare se apropie de el, va desfasura o uriasa geanta tehnica spatiala, in care asteroidul va intra incet la capatul a cateva ore. Geanta se va strange in jurul lui, pentru ca asteroidul sa nu se mai roteasca.
Suna a film stiintifico-fantastic? Asteptati sa auziti finalul.
''Apoi, toata grozavia asta va zbura inapoi spre Pamant, dar mai important, spre Luna, urmand sa fie plasat pe orbita ei, la 65.000 de kilometri de solul lunar'', adauga Tom Foreman.
In acest fel, astronautii vor putea zbura pana acolo, sa-i faca o vizita asteroidului si sa-l studieze.
O miza importanta a acestui experiment extrem, care ar costa multe miliarde de dolari, ar fi perfectionarea unei metode de a devia cursul unui asteroid care s-ar putea indrepta spre Pamant.
Iar zilele trecute am aflat ca exista unul care vine spre noi si are sanse, chiar daca infime, sa ne loveasca pe 26 august 2032.