Semnal de ALARMA tras de oamenii de stiinta. Viata a 140 de milioane de persoane in pericol, in urma unui cutremur devastator
Un mare cutremur ar putea sa se produca in subsolul Bangladeshului si al estului Indiei putand pune in pericol circa 140 de milioane de oameni, a indicat un studiu publicat in revista 'Nature Geoscience'.
Cutremurul este inevitabil din cauza presiunii unei sectiuni a crustei pamantului asupra alteia, se precizeaza in studiu.
Nici o estimare a momentului in care se poate produce un astfel de cutremur nu este posibila fara cercetari suplimentare, a declarat pentru Thomson Reuters Foundation autorul principal al studiului, Michael Steckler, geofizician la Universitatea Columbia din New York.
Aproximativ 140 de milioane de oameni traiesc pe cei 100 de kilometri care reprezinta potentialul epicentru din estul Indiei si in Bangladesh, aceasta din urma fiind tara cel mai dens populata si printre cele mai sarace din lume, a precizat studiul.
In Bangladesh, numeroasele constructiile de proasta calitate, fara respectarea reglementarilor, industriile grele, centralele electrice, exploatarile de gaze naturale ar fi putea fi probabil distruse de un asemenea potential mare seism, sustin autorii studiului.
Noroiul acumulat pe aproximativ 12 mile (19 kilometri) in adancul deltei fluviilor Gange si Brahmaputra s-ar putea scutura "precum gelatina si lichefia in multe locuri, aspirand cladiri, drumuri si oameni", a declarat coautorul studiului Syed Humayun Akhter, geolog la Universitatea Dhaka, intr-un comunicat.
Zona de risc masoara 62.000 de kilometri patrati, a mentionat studiul.
Prejudiciul ar putea fi atat de grav incat sa faca orasul Dhaka, capitalul Bangladeshului, de nelocuit, sustine Akhter.
Zona de risc se intinde de-a lungul aceleasi linii de falie din scoarta terestra in care in 2004 cutremurul si tsunamiul din Oceanul Indian au ucis 230.000 de persoane, au mentionat expertii.
Cercetatorii au folosit modele computerizate pentru a analiza date culese pe parcursul a zece ani care arata ca placile tectonice ale Pamantului de sub Bangladesh si estul Indiei s-au deplasat spre nord-est catre tara vecina, Myanmar, provocand instabilitate tectonica, mai noteaza Thomson Reuters Foundation.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, india, studii, seism, bangladesh,
Dată publicare:
12-07-2016 19:19