Se intampla o data la 110.000 de ani. Va putea fi vazuta si pe cerul Romaniei in urmatoarele zile
Doua comete stralucitoare vor aparea pe cer in acest an. Una dintre ele se numeste 2014 L4 (PanSTARRS), a fost descoperita acum 2 ani si va putea fi vazuta si cu ochiul liber in aceasta luna.
Cometa PanSTARRSa calatorit timp de milioane de ani din Norul Lui Oort, o colonia uriasa formata din corpuri inghetate, situate in marginea Sistemului Solar, relateaza telegraph.co.uk.
Cometa va atinge punctul de minima apropiere de Pamant pe 5 martie 2013 si va putea fi vizibila pana la sfarsitul lunii martie daca magnitudinea acesteia nu va scadea brusc sub limita vizibilitatii.
Incepand cu 10 martie cometa va fi vizibila imediat dupa apusul Soarelui, foarte aproape de orizontul vestic. In urmatoarele zile, cometa va mai urca pe cer, dar nu foarte mult urmand ca apoi sa apuna din nou pentru urmatorii 110.000 de ani.
In Romania, cometa va putea fi vazuta pe 6-7 martie, inspre vest, undeva in jurul orei 18:20, cand inca nu s-a inserat complet. Cometa PanSTARRS a fost descoperita in iunie 2011de Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System amplasat pe vulcanul Haleakala, din Hawaii.
Astronomii au utilizat un telescop de 1,8 metri pentru a cerceta cerul in cautarea obiectelor care se apropie de Pamant, asteroizi si comete care ar putea pune Planeta in pericol.
"Din cauza distantei mici dintre ea si Soare, Pan STARRS ar trebui sa fie foarte activa, sa produca mult praf si prin urmare sa aiba o coada lunga de gaz si praf. Cu toate acestea, ea s-ar putea sa fie greu de observat. Privind de pe Pamant, cometa va fi foarte aproape de Soare. Asta inseamna ca ea se va putea observa in amurg, atunci cand cerul nu este in totalitate intunecat”, a explicat Matthew Knight de la Observatorul Lowell.
O alta cometa isi va face o aparitie mai dramatica in luna noiembrie. Cometa ISON va "zbura" aproape de Soare si din acest motiv va fi mai lumininoasa, anunta specialistii. ISON va fi mai stralucitoare decat Luna, devenind astfel una din cele mai “luminoase” comete inregistrate in ultimii zeci de ani.
Cometele sunt “bulgari” de gheata si cele mai multe provin de obicei din centura Kuipler, aflata in apropiere de Neptun. Ele difera de asteroizi, acestia din urma fiind alcatuiti din roci si metal.