Fenomenul astronomic al anului 2013. "Se va mai repeta peste cateva milioane de ani"
Dupa ce sfarsitul anului 2012 le-a oferit astronomilor posibilitatea de a observa apropierea a doi asteroizi de Terra, anul viitor le va oferi un fenomen la fel de important.
In noiembrie 2013, cometa ISON va trece foarte aproape de Pamant si va fi vizibila cu ochiul liber chiar si ziua, relateaza Daily Mail.
Va fi mai stralucitoare decat Luna, devenind astfel una din cele mai “luminoase” comete inregistrate in ultimii zeci de ani.
Cometa a fost observata de astronomii rusi cu sjutorul telescopului Scientific Optical Network (ISON).
Ea provine din afara sistemului nostrui solar, din Norul Oort, care gazduieste multe asemenea bucati de gheata.
ISON se va apropia foarte mult de Soare si chiar ar putea sa fie distrusa de steaua noastra.
Totusi, daca va supravietui acestei apropieri periculoase, ea se va mai intoarce dupa mii sau chiar milioane de ani in sistemul nostru solar.
Cometele sunt practic “bulgari de gheata” care se deplaseaza prin spatiu. Ele devin luminoase cand se apropie de o stea, care le topeste, transformand gheata in gaz.
Cometele difera de asteroizi, care sunt alcatuiti din metal sau din roca, fiind de obicei ramasite ale unor planete distruse.
In decursul timpului au fost mai multe comete foarte vizibile de pe Terra. Sunt consemnate trecerile cometelor McNaught in 1965 si Hale-Bopp in 1997 (foto).
Cometa ISON va deveni vizibila dupa ce va trece pe planeta Jupiter, adica la sfarsitul lunii noiembrie si la inceputul lunii decembie 2013.