Savantii au descoperit un virus care ne reduce inteligenta. Locurile din Romania unde riscati sa va infectati

10-11-2014 14:58


alge verzi virus

Suna ca o gluma, dar oamenii de stiinta americani au descoperit un virus care ii “prosteste” pe cei infectati

Savantii de la Scoala Medicala Johns Hopkins si de la Universitatea din Nebraska au descoperit un virus, purtat de alge si transmisibil la oameni, care afecteaza functiile cognitive si reduce vederea in spatiu. Pe scurt, ii face pe cei infectati mai “prosti”.

Potrivit International Business Times, descoperirea a fost facuta de savanti absolut intamplator, in vreme ce acestia incercau sa afle daca exista vreo legatura intre microbii pe care oamenii ii au in mod normal in faringe si un clorovirus, ATCV-1, care infecteaza algele verzi. Initial, se credea ca virusul nu este transmisibil la oameni, dar studiul a aratat ca de fapt afecteaza functiile creierului: reduce atentia si ne face sa nu mai vedem bine in spatiu. In schimb, nu produce o reactie a sistemului imunitar, astfel incat singurele simptome sunt cele de “prostire” a persoanei infectate.

"O banala infectie ne va putea ucide". Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: intram in era post-antibiotice

Oamenii de stiinta nu stiu inca in ce mod se poate transmite virusul de la alge la oameni, dar l-au identificat la 44% dintre subiectii studiului – despre care initial se credea ca sunt perfect sanatosi. Cei infectati obtineau rezultate cu 10% pana la 30% mai slabe la testele de inteligenta decat subiectii care nu aveau virusul. S-au facut apoi teste pe soareci, care au demonstrat ca si acestia se “prostesc” dupa ce li se injecteaza ATCV-1.

Virusul infecteaza banalele algele verzi, care nu se gasesc doar in Statele Unite, unde a fost realizat studiul, ci si in orice lac, mlastina sau balta din Romania – sau de oriunde pe glob. Cercetatorii spun insa ca nu trebuie sa ne ferim de scaldat, fiindca probabil mecanismul de transmitere este mult mai complicat.

Sursa: Ibtimes.co.uk

VIDEO PROTVPLUS.RO