Artrita reumatoida, boala "mascata" de simptomele asteniei. Femeile sunt de doua ori mai afectate decat barbatii

Dată publicare: 13-10-2014 10:04
Dată actualizare: 16-10-2014 06:46


Va dor articulatiile? Nu ignorati aceste simptome. In unele cazuri, poate fi vorba despre manifestari precoce intr-o boala auto-imuna.

Vorbim despre artrita reumatoida, o afectiune care apare de doua ori mai frecvent in cazul femeilor.

Aveti mai putin de 40 de ani si va plangeti des de dureri la nivelul articulatiilor. Nici macar nu apar dupa efort fizic. E cazul sa mergeti cat mai repede la medic.

”Durerile de tip inflamator care se intalnesc intr-o boala frecventa numita artrita reumatoida sunt dureri care apar in repaos, de exemplu noaptea, iar dimineata se asociaza cu redoare matinala, adica o greutate in mobilizarea incheieturii in primele ore sau minute ale diminetii”, explica doctorul Catalin Codreanu.

Specialistul va recomanda teste de sange, insotite de o ecografie sau o radiografie. Astfel poate fi diagnoticata din timp o boala cu mecanism auto-imun. Artrita reumatoida se asociaza, la debut, cu astenie.

”Atunci cand se aplica tratamentul devreme, poti sa previi aparitia acestor leziuni distructive, ceea ce este foarte important pentru ca scopul final al tratamentului nu este doar indepartare durerii, ci este mentinerea unor articulatii cat mai aproape de starea lor fiziologica, functionala”, adauga doctorul Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.
Fara diagnostic la timp, implicit fara tratamente performante, articulatiile se modifica radical.

“Daca dignosticul e pus foarte devreme, iar aplicarea tratamentului este cat mai aproape de debut, este posibil sa controlezi atat de bine boala, incit sa o vindeci. Nu este vorba de viroza care trece, boala poate sa recidiveze, dar un caz bine ingrjit de artita polireumatoida are maini complet normale", ii linisteste doctorul Catalin Codreanu pe cei cu asemenea simptome.

Daca aveti rude diagnosticate cu orice fel de boala auto-imuna, acordati o atentie sporita durerilor articulare. De asemenea, cum boala apare frecvent in cazul femeilor tinere, acestea trebuie sa stie ca exista o legatura directa intre fumat si artrita.

“Fumatul poate sa modifice in organism niste proteine care se numesc proteine citrulinate, iar aparita acestui tip de proteine favorizeaza instalarea artritei reumatoide”, mai spune medicul.
Efectele tutunului nu pot fi neutralizate de hormoni.

“Ele sunt mai expuse, se pare, din cauza factorului hormonal care predispune la o reducere imunitara”, completeaza doctorul Ioan Cordos, medic primar in chirurgie toracica.

Artrita reumatoida are o frecventa de 1 la 100, iar primele simptome se constata inaintea varstei de 40 de ani. Din fericire, la ora actuala, exista solutii terapeutice extrem de eficiente.