Tusea care dureaza mai mult de o luna poate indica o boala grava. Cand trebuie sa ne hotaram sa vizitam medicul

04-11-2014 08:47


"Am obosit!" Cat de des va spuneti acest lucru? Se intampla si in zile mai relaxate? Senzatia pe care o resimtiti ar trebui sa va trimita la medica.

Urcati greu scarile? Daca simtiti acest lucru, indiferent de varsta, mergeti la controale medicale amanuntite. Un asemenea inconfort poate indica, la extrem, inclusiv cancerul pulmonar in stadii incipiente.

Oboseala trebuie sa treaca in proportie de 100% dupa opt ore de somn. In caz contrar, nu e un simptom pe care sa il neglijati.

"Oamenii, de multe ori, isi dau seama ca se intampla ceva cu ei, numai ca foarte des pun pe seama stresului, pe seama inaintarii in varsta - ei, sunt si eu batran ,e normal sa mai obosesc. Nu e normal ca la 50 de ani, de la o luna la alta, sa nu mai urci acelasi numar de scari!", a spus pneumologul Magdalena Ciobanu.

Oboseala prelungita necesita investigatii medicale amanuntite, dirijate de medicul de familie. Pe langa analizele uzuale de sange, un examen complet implica o radiografie pulmonara simpla.

De altfel, aceasta investigatie trebuie facuta o data pe an, indiferent cat de bine va ies analizele uzuale. Se justifica prin faptul ca, in randul barbatilor, cancerul de plamani este pe primul loc ca incidenta. In randul femeilor ocupa locul al doilea, dupa cel de san.

"Asta ar fi rostul acestor radiografii anuale, sa-i prinzi pe cei care sunt in stadiu incipient, deci care n-au nici o simptomatologie, dar care au acesta modificare radiologica primara", a spus profesorul Ioan Cordos.

Cu atit mai mult aveti nevoie de o radiografie pulmonara daca observati ca o infectie respiratorie tine nejustificat de mult.

"O tuse care nu se rezuma la o luna este un simptom care ar trebui sa il puna pe ganduri pe om si sa mearga la medic", mai spune Ciobanu.

Desi vorbim despre o boala grava, la ora actuala tratamentele pentru cancerul pulmonar sunt performante si individualizate.

"Daca depistezi in stadii precoce, au toat sansele. Ceea ce se obtine prin tratament, fie chimioterapeutic, fie chirurgical, in zilele noastre nu se obtinea acum 10 ani", a mai spus Cordos.

Totul depinde de stadiul in care a fost descoperita boala. Iar un prim pas in depistarea precoce este radiografia de control.