Risc mai mare de spitalizare sau deces din cauza Covid-19 în cazul fumătorilor. Ce spun medicii

26-01-2021 17:48


fumat

Fumătorii se confruntă cu un risc mult mai mare de spitalizare și deces din cauza COVID-19 comparativ cu cei care nu au fumat niciodată, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că toți fumătorii aveau șanse mai mari de spitalizare, iar fumătorii înrăiți, definiți ca cei care fumează cel puțin un pachet pe zi timp de mai mult de 30 de ani, erau cei mai afectați, transmite Daily Mail.

Acești pacienți au avut riscul de deces aproape dublu din cauza COVID-19 și au fost de peste două ori mai predispuși să fie spitalizați din cauza bolii.

Experții de la Cleveland Clinic din Ohio, SUA susțin că descoperirile sale sunt cele mai complete dovezi până în prezent ale unei relații cauză-efect între fumat și un risc crescut de boli severe și deces.

Cercetările care leagă fumatul de infecția severă COVID-19 și deces au fost limitate și contradictorii.

La începutul anului trecut, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a precizat că țigările pot crește riscul de a contracta boala.

„Persoanele care fumează pot prezenta un risc crescut de infectare cu virusul care cauzează COVID-19”, a precizat agenția într-un comunicat.

În plus, un studiu francez a constatat că doar 4,4 la sută din 350 de pacienți spitalizați cu coronavirus erau fumători obișnuiți și au adăugat că nicotina ar putea împiedica virusul să infecteze celulele.

Pentru noul studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, echipa a examinat datele pentru toți pacienții care au avut un test pozitiv pentru COVID-19 în cadrul sistemului de sănătate al Cleveland Clinic din Ohio și Florida în perioada 8 martie 2020 - 25 august 2020.

Dintre cei 7.102 pacienți, majoritatea - 84,8 la sută sau 6.020 - nu fumaseră până acum.

Aproape 13 la sută erau foști fumători și aproximativ 2,4 la sută erau fumători actuali.

Un total de 341 fumau sau fumaseră un pachet pe zi între zero și 10 ani, 400 făceau acest lucru de 10 până la 30 de ani, iar 341 fumau un pachet pe zi de mai bine de 30 de ani.

Rezultatele au arătat că cu cât pacienții fumează mai mult timp, cu atât riscurile lor sunt mai mari pentru spitalizare și deces.

Pacienții care fumaseră cel puțin un pachet pe zi între 10 și 30 de ani au fost de aproape 1,5 ori mai predispuși să fie spitalizați după ce au fost diagnosticați cu COVID-19, decât pacienții care nu au fost niciodată fumători.

Interesant este că, deși neglijabil, riscul de deces a fost ușor mai mare în rândul pacienților care fumează de mai puțin de 10 ani, care aveau șanse de a muri de 1,6 ori mai mari decât persoanele care nu au fumat niciodată.

Cei care fumează un pachet pe zi timp de mai mult de 30 de ani au fost de 2,25 ori mai predispuși să fie spitalizați din cauza bolii.

Când a venit vorba de riscul de deces, persoanele care fumează între 0 și 10 ani au avut un risc de deces de 1,6 ori mai mare, persoanele care fumează timp de 10 până la 30 de ani au avut un risc de 1,5 ori mai mare de deces decât cei care nu fumează niciodată.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO