Cum afectează fumatul fertilitatea. Persoanele care vor copii trebuie să se lase de fumat cu trei luni înainte
Pe multe pachete de țigări scrie că fumatul reduce fertilitatea. Prin două mecanisme se întâmplă acest fenomen.
Vorbim despre impactul asupra unei sarcini obținute natural, dar și prin tehnici de fertilizare asistate.
Pe multe pachete de țigări scrie că fumatul reduce fertilitatea. De fapt, vasele mici de sânge, cele care hrănesc retina, dar și structurile din ovar, sunt afectate de spasme. Acestea reduc fluxul sanguin.
Plămânii fumătorilor nu suferă în principal din cauza nicotinei, ci din cauza produșilor de arsură.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: „Hârtia de la țigară arde și ea, grudonul de acolo provine. Gudronul nu se duce în sânge. Gudronul e un cărbune care nu poate fi trecut în sânge.”
Cărbunele va rămâne tot timpul în plămâni și va face depozite, care modifică și funcția și structura acestor organe. Intră în sânge, imediat după ce fumați nicotina. Aceasta strânge vasele și permite fluxul unei cantități modeste de sânge.
Dacă vasele au o dimensiune anatomică mică, odată strânse, sunt extrem de afectate. Flux mic de sânge înseamnă țesuturi care suferă. Care se degradează accelerat.
Sunt sever afectate organele care conțin celule reproducătoare. Vorbim despre ovare, dar și despre testicule. De aceea, cu trei luni înainte de a vă plănui o sarcină, nu fumați - este recomandarea tuturor medicilor. Vorbim atât despre o sarcină obținută natural, dar și prin tehnici de fertilizare asistate.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: „Când vor un copil, în perioada de preconcepție să nu fumeze, pentru că fumatul scade șansa de avea un copil. Doamnele sunt sfătuite să nu fumeze și când li se face o stimulare ovariană, când își dorest un copil și facem o inseminare sau FIV, aceste tehnici sunt inutile dacă ea fumează, scad rata de sarcină.”
Studii largi au arătat că țigările au impact direct asupra informației genetice. În privința unei eventuale sarcini, contează informația genetică conținută de celulele reproducătoare – atât feminine cât și masculine.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: „Sunt substanțe care ne modifică ADN-ul, astfel se vor forma embrioni de proastă calitate și de aceea nu rămân însărcinate. Fie în mod natural sau atunci când facem o procedură de laborator, esența ar fi să nu se fumeze cu 3 luni inainte de concepție și în timpul manevrelor de stimulare ovariană, de inseminare artificială sau de FIV”.