Savantii de la CERN: Marea "descoperire" care il contrazicea pe Einstein e GRESITA

CERN

Cercetatorii care au anuntat in 2011 ca particulele neutrino se deplaseaza cu o viteza mai mare decat cea a luminii au recunoscut, vineri, ca Albert Einstein a avut dreptate.

Savantii de la CERN (Centre européen de recherches nucléaires) din Geneva au produs valva in randul comunitatii stiintifice internationale in momentul in care au publicat, in septembrie 2011, rezultatele experimentului Opera, care dezvaluiau o viteza a neutrinilor superioara celei a luminii, contrazicand astfel teoria relativitatii enuntata de Einstein in 1905, in care viteza luminii reprezinta o limita ce nu poate fi depasita.

Potrivit masuratorilor efectuate in proiectul Opera, pe o distanta de 730 de kilometri care desparte laboratorul CERN din Geneva de laboratorul subteran Gran Sasso, neutrinii, proiectati prin scoarta terestra, au ajuns la destinatie cu un avans de aproape 20 de metri (sau 60 de nanosecunde) inaintea fasciculelor de lumina.

Vineri, insa, in timpul unei Conferinte internationale despre fizica particulelor neutrino si astrofizica, organizata la Kyoto, fosta capitala imperiala nipona, cercetatorii din proiectul stiintific Opera au recunoscut faptul ca rezultatele lor au fost eronate.

"Primele date masurate pana in 2011 cu fascicule de neutrino intre CERN si Gran Sasso au fost revizuite, tinand cont de efectele avute de instrumentele atestate", au explicat acesti cercetatori.

Citește și
CERN
"Viteza luminii poate fi depasita". Un roman il contrazice pe Einstein si crede in experimentul CERN
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"O imagine coerenta a aparut gratie datelor anterioare si noilor masuratori, care au evidentiat o viteza a neutrinilor coerenta in raport cu viteza luminii", au adaugat ei.

In februarie 2012, fizicienii care au analizat instrumentele implicate in proiectul Opera au emis ipoteza potrivit careia primele rezultate au fost "falsificate" din cauza unei conexiuni defectuoase dintre un aparat GPS si un computer.

Verificarile intreprinse de savantii din echipa Opera au confirmat prezenta acestei conexiuni defectuoase, care a "scurtat" timpul parcurs de particulele neutrino cu 74 nanosecunde in raport cu realitatea.

De altfel, ceasul de inalta definitie folosit de Opera prezenta la randul sau cateva mici imperfectiuni, adaugand 15 nanosecunde timpului realizat pe acel traseu, au precizat cercetatorii prezenti la Kyoto.

Dupa ce au fost corectate aceste erori, neutrinii masurati intre CERN si Gran Sasso au avut intr-adevar o viteza "coerenta" cu teoria lui Einstein.

In martie, fizicianul italian care a coordonat experimentul Opera, Antonio Ereditato, a demisionat. Cotidianul italian Corriere della Sera l-a numit pe site-ul sau "fizicianul esecului".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Planul secret al unui om de stiinta de la CERN. “Europa poate sa fie o tinta, in special Franta
Planul secret al unui om de stiinta de la CERN. “Europa poate sa fie o tinta, in special Franta"

Unul dintre cei mai buni oameni de stiinta in domeniul nuclear de la Centrul European pentru Cercetare Nucleara a fost condamnat la inchisoare, dupa ce autoritatile i-au descoperit planul pe care il tinea secret de cativa ani.

"Viteza luminii poate fi depasita". Un roman il contrazice pe Einstein si crede in experimentul CERN

Experimentul controversat de la CERN revine in atentia intregii lumi, dupa ce un grup de savanti a declarat ca rezultatul testelor a fost viciat din cauza conexiunii gresite a unui cablu. Un matematician roman are o teorie care sustine acest rezultat.

Marea
Marea "descoperire" care il contrazicea pe Einstein ar putea fi, de fapt, "un cablu stricat" la CERN

Oamenii de stiinta din lumea intreaga au ramas inmarmuriti cand au auzit ca un experiment ar fi reusit sa demonstreze ca una din teoriile lui Einstein este gresita. Acum, cei care s-au laudat cu aceasta reusita .. dau inapoi.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.