Primul turist spatial din lume, milionarul Dennis Tito pregateste o misiune spre Marte in 2018
Vizitam Marte in 2018? Dennis Tito, primul turist spatial din lume, a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa ca fundatia sa "Inspiration Mars" va lansa o misiune pe planeta Marte peste 5 ani.
In martie 2001, Dennis Tito, un milionar american, nu foarte popular printre cei de la NASA, le-a cerut rusilor o aventura turistica in spatiu, platita cu 20 de milioane de dolari.
Inginer de profesie, Tito a petrecut, in aprilie acelasi an, aproape 8 zile pe orbita pe Statia Spatiala Internationala, unde a fost transportat cu o racheta ruseasca.
Milionarul american a ajuns din nou in atentia pasionatilor de stiinta si calatorii spatiale dupa ce fundatia sa a anuntat miercuri ca va trimite o misiune in spatiu.
Desi nu s-a anuntat oficial un echipaj uman in drum spre Marte, NewSpace Journal relateaza ca misiunea va include 2 membri, intr-o capsula SpaceX Dragon, modificata si lansata cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy, scrie The Guardian.
Dennis Tito spera sa deschida o noua era a explorarii spatiale, ce are ca obiectiv o misiune pe Marte in 2018, adica peste doar 5 ani. Mai mult, in varsta de 72 de ani, Tito si-ar dori sa fie unul dintre cei doi membri inchisi in capsula spatiala in drum spre Marte.
Vestea a fost intampinata cu reactii de neincredere si chiar amuzament din partea comunitatii oamenilor de stiinta.
"Pana si daca anunta NASA o astfel de misiune nu as fi crezut ca se poate realiza atat de curand. Insa noi vorbim aici de un individ privat" a declarat pentru The Guardian Kevin Fong, un expert in cercetare spatiala.
Nici John Logsdon, directorul Institutului de politica spatiala de la Universitatea George Washington nu crede ca obiectivul lui Tito este realizabil: "Totusi, cand Tito planuia sa ajunga primul turist spatial, toata lumea ii respingea ideea, insa a facut-o oricum" a declarat acesta.
Misiunea pe Marte a lui Dennis Tito va profita de apropiera Pamantului de Planeta Rosie in 2018. “Excursia” va dura, in total, 501 zile.
"Misiunea are obiectivul de a-i face pe americani sa creada din nou, sa faca lucruri dificile ca cele care au facut natiunea noastra mareata, inspirand generatia tanara prin stiinta, tehnologie, inginerie si matematica" se arata in comunicatul de presa.
Printre marile probleme ale acestei expeditii se numara cele legate de combustibili, energie, radiatii, timpul indelungat petrecut in spatiu intr-o capsula (501 zile) sau de schimbarile corpului uman in spatiu.
Sursa foto: REX
Sursa: The Guardian
Etichete: nasa, Marte, astronauti, misiuni spatiale,
Dată publicare:
27-02-2013 20:21