Primul cuvant rostit de om. Ce au descoperit specialistii

24-11-2011 15:09


homo sapiens

Este vorba de un cuvant, daca poate fi numit asa, folosit din timpuri preistorice si pana astazi. Cercetatorii cred ca forma gurii, a gatului si alte parti vocale ale stramosilor nostri de acum milioane de ani le-au permis sa lege doar cateva cuvinte.

Printre primele cuvinte s-ar fi numarat si “Doh”, pe care si noi il folosim astazi sub forma de gluma.

La vremea stramosilor nostri vocalele sunau ceva in genul de “u”,
iar “Buh” ar putea fi un alt cuvant folosit pentru a comunica, spune Bart de Boer, un expert in evolutia limbajului.

Gura, limba si gatul au un tesut extrem de fin si tocmai de aceea nu exista o evidenta a lor la fosilele descoperite de-a lungul timpului.

Insa exista un os la nivelul corzilor vocale, osul hioid (la baza limbii). Acesta a putut fi analizat cu atentie de specialisti.

Acest os, la maimute, este in asa fel atasat inca cuvintele suna mai puternic si mai profund. Stramosii nostri de acum 3, 3 milioane de ani avea osul hioid identic cu cel al maimutelor.

Mai exact, intre osul hioid si plamani se afla un fel de “sac cu aer”, intalnit si la pasari.

Pentru a intelege cum acesta modifica felul in care se aud cuvintele, profesorul de Boer a creat un model de gura din plastic si a introdus aer in ea pentru a vedea cu suna vocalele.

Apoi, profesorul de la Universitatea din Amsterdam a pus cateva persoane sa asculte si sa identifice vocalele, care se auzeau diferit de felul in care le rostim astazi.

Modificarile produse la nivelul corzilor vocale de-a lungul anilor au ajutat omul sa pronunte cuvinte din ce in ce mai complexe, este de parere specialistul.

Sursa: Daily Mail

Tags: curiozitati,

VIDEO PROTVPLUS.RO