Primele stele romanesti. Descoperirea istorica facuta de astronomii din Galati
Descoperire istorica facuta de cercetatorii de la Observatorul Astronomic din Galati. Ei au identificat doua stele variabile, in constelatiile Cassiopeea si Andromeda, despre existenta carora nu se stia nimic pana acum.
Cele doua corpuri ceresti au fost botezare Galati V1 si Galati V2, si putem spune ca sunt primele stele romanesti.
Coordonatorul observatorului astronomic de la Galati, Ovidiu Tercu, a vazut pentru prima data aceste stele in luna august, anul trecut. De atunci, a facut peste sapte mii de fotografii care le surprind in diferite momente ale noptii si ale anului. Cercetatorul a fost ajutat de colaboratorul sau din Marea Britanie, Alex Dumitriu, un tanar de 23 de ani care studiaza in Regat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Practic, exista o pulsatie a acestor stele, o variatie a volumul acestor stele - lucru care genereaza o variatie in luminozitate si, respectiv, in stralucire.", spune Ovidiu Tercu, coordonator Observatorul Astronomic Galati.
Inscrierea celor doua corpuri ceresti in Indexul international al stelelor variabile a presupus o analiza amanuntita a tuturor parametrilor.
Astronomii au descoperit cele doua stele variabile cu ajutorul unui telescop unic in Romania, la care este atasata o camera CCD, o camera de inalta precizie pentru observatii astronomice.
Cele doua stele se gasesc deasupra orizontului si, cu instrumentul adecvat, pot fi vazute in orice ora din noapte si in orice noapte din an. Galati V1 si Galati V2 sunt singurele stele cu nume romanesti, in afara de teaua Sanduleak, care a explodat sub forma unei supernove.
Aceasta a fost catalogata in Statele Unite ale Americii de catre astronomul american de origine romana Nicholas Sanduleak.