Primele fotografii din padurea ingropata acum 298 de milioane de ani. Comoara ascunsa a Chinei
Aceastea sunt primele imagini, considerate comori nepretuite, provenite din padurea disparuta acum 298 de milioane de ani, descoperita sub o mina de carbune din Wuda, China.
Imaginile arata "conservarea extraordinara a unor plante fosile care au existat pe Terra cu milioane de ani in urma". Echipa de cercetatori a gasit acolo plante si copaci intregi, nefiind nevoita sa le reconstruiasca din mai multe bucati. Este pentru prima data cand asa ceva vede lumina zilei si de asemenea este pentru prima data cand sunt descoperite plante exact in asezarea din padure.
O eruptie vulcanica a ingropat intreaga padure sub un strat gros de cenusa, conservand-o in stadiul in care se afla la momentul respectiv, asa ceva nu s-a mai vazut pana acum. Potrivit paleobotanistului Hermann Pfefferkorn de la Universitatea din Pennsylvania, aceasta este o extraordinara "capsula a timpului", potrivit PNAS.org.
"Am putut vedea pentru prima data copaci in pozitia initiala, nu rupti, culcati la pamant sau distrusi. Vedeam crengi cu tot cu frunzele de pe ele. A fost intr-adevar ceva senzational," a spus cercetatorul.
Situl este situat in nordul muntilor Helanshan din Mongolia interioara, la 8 kilometri vest de orasul Wuda. Suprafata acoperita de cenusa are o lungime de 10 kilometri, de la nord la sud, dar oamenii de stiinta au descoperit pana acum doar 1000 de metri patrati. Intreaga mina de carbune are 20 de kilometri patrati.