Previziune sumbra: 50% din speciile de plante si o treime din speciile de animale sunt in pericol
Aproape jumatate din speciile de plante si o treime din speciile de animale au habitatul natural in pericol sa dispara cu pana la jumatate, pana in 2080, anunta un studiu care ridica un mare semnal de alarma.
Habitatele naturale pentru multe specii de animale si plante se vor micsora dramatic in acest secol daca nu se actioneaza rapid pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GES) au anuntat oamenii de stiinta dupa ce au studiat peste 50.000 de specii din intreaga lume, relateaza Reuters.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Oamenii de stiinta din Australia si Marea Britanie au explicat ca plantele, amfibienii si reptilele sunt cele mai vulnerabile atunci cand se produc modificari majore la nivelul precipitatiilor si al incalzirii climatului.
57% din dintre speciile de plante si 34% dintre speciile de animale ar putea sa-si vada spatiul habitatului natural redus la cel putin jumatate pana in 2080 daca nu se face nimic pentru a limita emisiile de gaze din sectorul industrial: fabrici, masini, centrale nucleare, scriu cercetatorii intr-un raport publicat in Nature Climate Change.
Zonele cele mai afectate ar fi Africa Subsahariana, America Centrala, Amazonia si Australia. "Schimbarile climatice vor reduce o mare parte din biodiversitate, aici fiind incluse specii de plante si animale comune" a explicat cercetatoare Rachel Warren. Si oamenii vor fi afectati de aceste schimbari pentru ca unele specii sunt importante pentru purificarea apei si aerului..
Oamenii de stiinta propun ca guvernele tarilor sa impiedice reducerea habitatului natural: daca emisiile de gaze de sera s-ar stabiliza in 2016, pierderile de zone climatice ar fi reduse cu 60%, un scenariu nerealist. Daca emisiile se plafoneaza in 2030, pierderile de zone climatice ar fi de 40 %.
Studiul vine la o saptamana dupa ce National Oceanic and Atmospheric Administration a anuntat ca cel mai cunoscut instrument de masurare a concentratiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera Terrei a inregistrat o valoare care a depasit pragul istoric de 400 ppm (parti per milion). Acest nivel, neegalat de mai multe milioane de ani, reprezinta un semnal care atesta o incalzire ingrijoratoare a planetei noastre.
Sursa: Reuters
Etichete: animale, plante, schimbari climatice, specie,
Dată publicare:
13-05-2013 15:11