Pantheon 3D, tehnologia prin care se pun la adăpost operele de patrimoniu pentru a nu fi distruse în război
Tehnologia poate salva colecțiile de patrimoniu în cazul unor catastrofe naturale sau în cazul unui război.
Specialiștii Muzeului Național din Alba Iulia au scanat 3D sute de piese din perioada romană. Ideea a prins contur după ce, în urmă cu patru ani, cel mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină a pierdut peste 20 de milioane de artefacte, într-un incendiu.
Tot atunci a fost distrusă o mare parte din patrimoniul cultural, în Siria și Irak, iar acum, în Ucraina.
Timp de doi ani, arheologi, restauratori și conservatori de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia au scanat peste 200 de piese din colecția de artă romană. Acum, cei interesaţi pot accesa platforma virtuală a muzeului din orice colţ al lumii.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Anca Timofan. arheolog: „Aici are loc scanarea statuetei votive, reprezentându-l pe Hercules de la Apulum, s-a făcut cu un scanner de mână și este un proces care durează destul de mult, urmând a fi prelucrat digital și transformat în model 3D. (...) În 2018, când am lansat proiectul Phanteon, arsese Muzeul Naţional din Brazilia. Ei au pierdut o parte din colecțiile lor, au fost războaiele din Siria și Irak care au distrus extraordinarul patrimoniu pe care îl au acolo.”
Muzeul virtual nu înlocuieşte muzeul clasic, ci este o plasă de siguranţă, astfel încât imaginea acestor opere să nu se piardă pentru totdeauna în cazul unei catastrofe.
Gabriel Rustoiu – director Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Piese importante de patrimoniu, patrimoniu roman, este vorba de piese de tezaur, pot fi văzute de oricine din lume."
Muzeul găzduieşte piese inestimabile, între care sculpturi din secolul al 2-lea, descoperite la Apulum, ce reprezintă divinități și personaje mitologice.
Arheolog Radu Ota – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Au fost descoperite numeroase grupurile statuare, statui ale lui Dionisos, alături de acoliții săi. Sunt adevărate opere de artă printre cele mai frumoase din provincia Dacia"
Proiectul, numit "Pantheon 3D", a primit premiul I la o competiție europeană de conservare și valorificare a patrimoniului arheologic din epoca romană.