O stație spațială de 9 tone se va prăbuși pe Pământ în această săptămână
O staţie spaţială lansată de China şi pierdută de sub control va cădea pe Pământ săptămâna aceasta. Maşinăria de mărimea unui autobuz şi care cântăreşte nouă tone se va dezmembra şi va arde în atmosferă în cea mai mare parte.
Restul nu se ştie unde va cădea: specialiştii spun că zona de impact acoperă două treimi din suprafaţa planetei. Nu sunt însă motive de îngrijorare: şansele ca vreo bucată din ea să lovească un om sunt aproape inexistente.
Lansată în 2011, Tian-gong 1 a fost prima staţie spaţială pusă pe orbită de China. Ea a funcţionat ca laborator experimental timp de doi ani, iar după încheierea misiunii a fost dezactivată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chinezii aveau de gând să o readucă la sol controlat, dar Tian-gong 1 a încetat să mai trimită date, ceea ce le-a zădărnicit planul. Staţia spaţială va cădea săptămâna aceasta, dar e greu de spus cu precizie unde anume. Şansele că resturile să lovească un om sunt de una la o mie de miliarde.
Scott Fisher, directorul Observatorului Pine Mountain: „Zona se întinde în nord până la Grants Pass şi în sud până în Chile. Dacă ai atâta noroc încât să câştigi la loto de o mie de ori, cam atât de ghinionist trebuie să fii ca să te lovească o bucată din chestia asta."
Tian-gong 1 va arăta ca o stea căzătoare pe cer, în timp ce va parcurge atmosfera arzând.
Scott Fisher, directorul Observatorului Pine Mountain: „Ce ne aşteptăm să vedem, dacă vom vedea ceva, ar trebui să fie de zece sau 20 de ori mai mic decât vedem în aceste imagini."
Totul depinde de locul exact unde va cădea şi de condiţiile atmosferice. Dar pasionaţii şi-au pregătit telescoapele şi deocamdată nu-şi pierd speranţa.
„Vom afla cu cel puţin o zi înainte, cu siguranţă măcar cu câteva ore înainte, unde va cădea. Eu cu siguranţă o să mă uit după ea. O să fie spectaculos, indiferent unde o să cadă."
Tian-gong 1 nu e cea mai mare staţie spaţială care cade pe Pământ. Mir avea 140 de tone, dar prăbuşirea ei a fost controlată. Necontrolat au căzut Skylab - laborator orbital american de 85 de tone, şi Salyut 7 - una sovietică de 22 de tone.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!