O noua teorie privind unul din cele mai misterioase monumente ale omenirii. La ce folosea Stonehenge
O noua teorie a unor cercetari britanici ofera o explicatie neasteptata privind destinatia unuia din cele mai misterioase monumente din lume.
Specialistii de la Unversitatea din Sheffiled, care au analizat structura complexului de la Stonehenge, cred ca acest monument nu are legatura cu astronomia sau cultul mortilor, asa cum se banuise pana acum.
Ei spun ca este de fapt un simbol al unitatii si pacii dintre oamenii acelei culturi in neolitic, scrie Live Science.
In perioada in care a fost construit Stonehenge, aproximativ 3.000-2.500 i.Hr., civilizatia care se dezvolta pe teritoriul actual al Marii Britanii incepuse sa devina foarte unita.
Pe cuprinsul tarii au fost gasite dovezi ca oamenii foloseau un singul stil in arhitectura, in ceramica si in alte forme de arta, lucru neimaintalnit pana atunci, spune Mike Parker Pearson, cel care a condus cercetarea.
Construirea Stonehenge a necesitat o colaborare deosebita intre oameni, pentru transportarea si cioplirea uriaselor bucati de piatra.
Noua teoria a lui Pearson a fost publicat in cartea sa, Stonehenge: Explorand cel mai mare mister din epoca de piatra (Exploring the Greatest Stone Age Mistery).
Populatia care a inaltat bizarul monument era insa izolata de restul Europei si nu avea acces la unelte de metal si nu cunostea utilizarea rotii.
Locul ales pentru monumentul inchinat unitatii nu este intamplator. Britanicii din perioada respectiva credeau ca acolo este centrul Universului, pentru ca in zona aceea o linie uneste locul unde rasare soarele la solstitiul de vara si unde apune la solstitiul de iarna.
Deocamdata nu exista o teorie unanim acceptata privind scopul pentru care a fost creat Stonehenge.
Speculatiile includ vrajitori precum legendarul Merlin, extraterestri, dar si ipoteze mai usor de crezut, precum folosirea complexului ca loc destinat observatiilor astronomice.
Alte teorii considera acest loc un templu unde veneau suferinzii ca sa se vindece sau un cimitir.
Sursa: LiveScience
Etichete: Stonehenge, cercetare, mister, neolitic,
Dată publicare:
26-06-2012 10:11