O nouă specie de dinozaur descoperită în China. Cum arăta ''dragonul dansator''
O nouă specie de dinozaur de dimensiuni mici, cu aripi şi pene, a fost confirmată de o echipă de oameni de ştiinţă americani şi chinezi, pe baza descoperirii unor fosile în nord-estul Chinei, informează marţi Xinhua.
Fosilele, care au fost aduse la lumină în urmă cu peste un deceniu, s-au aflat la Muzeul de Istorie Naturală din Dalian, în provincia nord-estică Liaoning.
Oamenii de ştiinţă de la Muzeul de Istorie Naturală din San Diego şi Universitatea de Stat din Montana din Statele Unite, de la muzeul din Dalian şi de la alte instituţii de cercetare au raportat această specie nouă de dinozaur în jurnalul The Anatomical Record, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Specia a fost numită Wulong bohaiensis, sau ''dragonul dansator'' în chineză, datorită poziţiei în care au fost descoperite fosilele.
Presenting Wulong, our new feathered theropod!
Published today in The Anatomical Record, this new dinosaur tells us some interesting things about how dinosaurs, particularly dromaeosaurids, ("raptors") grew up.Lovely reconstruction from @SDNHM Design Director Erick Toussaint. pic.twitter.com/PCFmqensCW
— Ashley W Poust (@AshPoust) January 15, 2020
Wulong a trăit la începutul perioadei cretacice, era puţin mai mare decât o cioară, însă lungimea corpului său era dublată de cea a unei cozi lungi şi osoase, au explicat cercetătorii.
Dinozaurul avea capul îngust, dinţi ascuţiţi, era acoperit cu pene, avea structuri similare aripilor atât la membrele superioare cât şi la cele inferioare şi prezenta două pene lungi la capătul cozii.
Cercetătorii au declarat că Wulong este una dintre cele mai vechi rude cunoscute ale velociraptorului, care a trăit în urmă cu 75 de milioane de ani. Cea mai apropiată rudă cunoscută a acestuia ar fi microraptorul, cu patru aripi.
Jehol Biota, locul în care au fost descoperite fosilele, cuprinde partea de nord a provinciei Hebei, partea de vest a provinciei Liaoning şi sud-estul regiunii autonome Mongolia Interioară şi este cunoscută pentru diversitatea fosilelor vegetale şi animale.
Wulong oferă o imagine despre cum arăta Pământul în urmă cu 120 de milioane de ani, furnizând informaţii despre modul în care s-au dezvoltat dinozaurii şi cum se diferenţiază de păsări, notează Xinhua.