O navă spațială a Chinei a ajuns cu succes pe Lună. Care este misiunea

Ultima actualizare: 01-12-2020 20:44

China a anunțat, luni, că a reușit să ducă o altă sondă pe Lună. Misiunea sa robotică Chang'e-5 va colecta mostre de rocă și praf, după care se va întoarce pe Pământ.

Potrivit BBC News, misiunea are drept țintă Mons Rümker, un complex vulcanic înalt dintr-o regiune cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum.

Aparatul este de așteptat să petreacă următoarele câteva zile examinând împrejurimile sale. De asemenea, va colecta materiale de suprafață.

”Lander”-ul este dotat cu serie de instrumente, inclusiv o cameră, spectrometru, radar, o lingură și un burghiu. El trebuie să împacheteze aproximativ 2 kg de „sol”, sau regolit, pe care să le trimită la un vehicul, care va putea transporta apoi probele pe Pământ.

Au trecut 44 de ani de când o astfel de misiune s-a realizat, ultima dată. Aceasta a fost misiunea sovietică Luna 24, care a preluat puțin sub 200g.

Nava spațială Chang'e-5 de 8,2 tone a fost lansată din portul spațial Wenchang din sudul Chinei pe 24 noiembrie (ora locală). A ajuns deasupra Lunii la sfârșit de săptămână și apoi a început să-și circularizeze orbita, înainte de a se despărți în două.

O jumătate din navă - un vehicul de service și un modul de întoarcere - au rămas pe orbită, în timp ce un segment lander-ascendent a fost pregătit pentru o încercare de aterizare.

Autoritățile chineze afirmă că acest element a aterizat pe suprafața Lunii la aproximativ 15:15 GMT (23:15 ora standard a Chinei), după o coborâre automată de 15 minute, controlată de forța unui motor de 7.500 newtoni.

Această misiune vine două alte aterizări lunare ale Chinei - Chang'e-3 în 2013 și Chang'e-4, anul trecut. Ambele misiuni anterioare au încorporat un lander static și un mic rover.

Un total de aproape 400 kg de rocă și sol au fost recuperate de astronauții americani Apollo și de programul robotic Luna al sovieticilor - marea majoritate a acestor materiale venind cu misiunile echipate.

Dar toate aceste mostre erau foarte vechi - cu vârsta de peste trei miliarde de ani. Materialele de pe Mons Rümker, pe de altă parte, promit să nu aibă o vechime mai mare de 1,2 sau 1,3 miliarde de ani. Acest lucru ar trebui să ofere informații suplimentare despre istoria geologică a Lunii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO