De ce este atât dificil să ajungi pe Marte. Pericolele de pe suprafața Planetei Roșii
Planeta Marte este în această vară în centrul atenției. Trei țări - Statele Unite, China și Emiratele Arabe Unite - intenționează să lanseze, separat, vehicule spațiale robotizate spre Planeta Roșie.
Misiunile spre Marte au începutul încă din anii '60, iar unele au avut succes, altele nu. Doar opt nave spațiale, toate aparținând americanilor, au reușit să "amartizeze" pe acest tărâm încă plin de mister.
Racheta Mariner 4, lansată de Statele Unite în 1964 a fost primul vehicul spațial fără echipaj, care s-a apropiat de Marte. A reuşit să fotografieze, în premieră, craterele de pe această planetă necunoscută omenirii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
NASA: "Datele înregistrate de Mariner 4 dezvăluie că Marte este o planetă rece și aridă. Atmosfera conține puțin sau chiar deloc oxigen și pare să fie compusă în mare parte din dioxid de carbon."
Este de notorietate faptul că pe planeta Marte este greu de ajuns. Într-o jumătate de secol de încercări, aproximativ jumătate dintre misiunile planificare de diferite țări nu au reușit să decoleze de pe Terra sau doar au survolat Planeta Roșie.
Să ajungi pe solul celei de a patra planete de la Soare este foarte dificil, în primul rând din cauza atmosferei rarefiate. Navele spațiale care se deplasează cu aproape 20.000 de km/h, au doar câteva minute pentru a se opri lent. În plus, terenul este plin de obstacole - bolovani, cratere, stânci, iar o mișcare greșită poate răsturna vehiculul.
Chris Lintott, profesor de astrofizică al Universității din Oxford: "(Mediul) este mai uscat decât cel mai uscat deșert de pe Pământ. Atmosfera este aproape inexistentă, există un strat subțire, dar cu siguranță nu ai putea respira. Locul este plin de praf, suprafața este alcătuită dintr-un fel de nisip roșu. Are o culoare ruginie, mai exact. Iar în acea atmosferă rarefiată bate destul de des vântul, ridicând praful. Am văzut la roboții care au fost trimiși acolo că praful e o adevărată problemă. Nu aș recomanda locul unui vizitator nepregătit. Dar dacă ajungi acolo, e un loc minunat."
Temperaturile variază de la minus 140 grade Celsius la plus 30 grade Celsius. Gravitația este cu aproximativ 62.5% mai mică decât pe Pământ, iar atmosfera planetei este compusă aproape în întregime din dioxid de carbon.
Oamenii de știință cred că, în trecut, Planeta Roșie arăta foarte diferit față de cum o vedem astăzi. Era poate chiar similară cu Terra.
Lucinda Offer, director The Mars Society: "Putem presupune că planeta Marte a avut la un moment dat o atmosferă mai groasă și există dovezi geologice că pe suprafața planetei Marte a existat un flux de apă."
Acum 4 ani, NASA a anunțat că a găsit o cantitate mare de gheață subterană pe Marte. Oamenii de știință din Emiratele Arabe Unite, China și Statele Unite speră să descopere alte secrete ale Planetei Roșii.
Mai multe misiuni individuale sunt programate să înceapă la sfârșitul acestei luni.