O echipă de elevi din București a lansat un satelit construit chiar de ei. A ajuns în spațiu odată cu racheta lui Elon Musk
Lansarea unei rachete Space X – în noaptea de luni spre marți - a fost un eveniment emoționant pentru un grup de liceeni din București.
ROM-2, satelitul lor, la care au muncit doi ani, a ajuns în spațiu odată cu racheta lui Elon Musk. De acolo ar urma să transmită, în curând, imagini și date.
Într-un subsol din București, zece elevi de liceu au reușit aproape imposibilul la vârsta lor. Noaptea trecută, Falcon 9 a dus direct în spațiu satelitul lor, denumit ROM-2.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Filip Bușcu, elev: „Satelitul nostru este echipat cu o cameră de 2 megapixeli pentru observarea Pământului. Va transmite imagini și date cu privirea la temperatură, voltajul de la bord și va face conexiunile între radioamatori, un an - un an și jumătate. În banda de radioamatori, la 436,235 MHz.”
Racheta a decolat din California, iar în câteva minute a părăsit stratosfera. La bord se află mai multi sateliți, unii militari, dar și o carte digitală, cu un mesaj scris de Papa Francisc în 2020.
Echipa Rom-Space a închiriat la rândul ei spațiu în rachetă, printr-o companie. N-a fost tocmai ușor.
George Chirilă, elev: „Camera a fost un pas challenging din cauza dimensiunilor și din cauza specificațiilor satelitului.”
Vlad Erceanu, elev: „Codurile pe care le puneam direct pe satelit le-am testat pe alte device-uri mai mici pe care puteam să le ardem.”
Filip Bușcu, elev: „Noi am testat satelitul la facilitățile de la Politehnica din Madrid, unde am testat mecanic satelitul, adică supusă unor teste de șoc, de vibrație pe fiecare axă.”
Și licența pentru frecvența care face legătura cu satelitul a fost dificil de obținut. Totul a costat cateva mii de euro, obtinuti de la
sponsori.
Andra Palada, elevă: „A fost dificil că nu am putut face rost de aceste documente din România și a trebuit să apelăm la guvernul spaniol și a fost o corepondență foarte lungă și întortochiată.”
Peste o săptâmână, echipa speră să vadă primele imagini din spațiu, transmise de ROM-2. Între timp, cei zece tineri se pregătesc să lansese un alt satelit, în toamnă.