O echipă de cercetători din Iași a inventat cea mai mică inimă artificială din lume. Aparatul este inspirat din ”Iron Man”
O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Iași susține că a inventat cea mai mică inimă artificială din lume, dezvoltată pentru a salva viețile copiilor cu insuficiență cardiacă.
Dispozitivul a câștigat deja premiul pentru cel mai avansat design la o competiție mondială din Japonia.
Este conectat la un dispozitiv fără fir, inspirat din filmul „Iron Man” și poate fi monitorizat direct de pe telefonul mobil.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Inima artificială proiectată la Universitatea de Medicină din Iași are doar 4 centimetri lungime și poate pompa 2 litri de sânge pe minut, cât este nevoie ca organele unui nou-născut cu insuficiență cardiacă să funcționeze normal.
Dispozitivul - spun inventatorii lui - a fost inspirat de filmul Iron Man: „Va fi implantat în lucul inimii naturale, va fi conectat la un driver intern care va fi alimentat în exterior de un controller.”
„Va fi singurul dispozitiv la care pacientul trebuie să fie atent. Restul va fi tot implantat.”
Inima artificială inventată în Iași ar fi - spun creatorii ei - cea mai mică inimă artificială din lume. La o competiție care a avut loc în Japonia - la care au participat invenții din nouă țări - a luat premiul pentru cel mai avansat design.
Alexandru Pleșoianu, responsabil de inovare la centrul de transfer tehnologic al UMF Iași: „Cel mai impresionant pentru jurați a fost faptul că într-adevăr când au văzut că funcționează sistemul de alimentare ca în filmul Iron Man. Este mai avansat decât ce are industria în acest moment.”
În spitalele din România inima inventată la Iași ar putea fi folosită peste aproape 10 ani. Urmează să fie testată, mai întâi, pe animale.
Ionuț Nistor, coordonatorul centrului de transfer tehnologic MAVIS: „Numărul de transplanturi făcute de la donatori cadaverici pe cord este extrem de mic și puțini pacienți beneficiază în mod real de acest transplant deci un asemenea dispozitiv cu siguranță ar salva foarte multe vieți.”
Statisticile arată că anual sunt descoperite peste 3.500 de cazuri de insuficiență cardiacă la copii.