Dan Dobrea și fiul său au inventat antidrona și au luat 10.000 de euro premiu la San Franciso. Ce s-a întâmplat la noi
O dronă care poate scoate din joc altă dronă, inventată de doi români, a impresionat juriul unei competiții internaţionale de Inteligență Artificială din Statele Unite.
Românii au demonstrat cum invenția lor poate doborî o dronă de război, cu pierderi materiale reduse. S-au întors în România, cu un premiu de 10.000 de dolari, și speră ca drona lor, să fie produsă în serie. Deocamdată, Ministerul Apărării...i-a felicitat.
Dan Dobrea este profesor la Facultatea de Electronică din Iași. El şi fiul său, pasionat de programare, au câștigat săptămâna trecută locul întâi la o competiție mondială de renume, organizată la San Francisco, pe tema inteligenței artificiale, într-o sală plină cu cei mai buni dezvoltatori IT din Silicon Valley.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cei doi au primit 10.000 de dolari pentru un proiect experimental de dronă, numită "Sheild UAV", programată să anihileze dronele de război.
Dan Dobrea, inventator: „Armăm drona şi începem decolarea. Acum controlul este al meu, dar în momentul imediat următor, calculatorul inteligent va prelua controlul general al sistemului şi drona devine în regim autonom, căutând să identifice drona adversara pentru a o lovi şi distruge. Observaţi cum o urmăreşte, indiferent dacă aceasta încearcă să evite ca ea să fie lovită"
În ultima fază, drona izbește cealaltă dronă, pentru a o pune la pământ, spune inventatorul ei.
Dan Dobrea, profesor facultatea de Electronică Universitatea Tehnică din Iași: „În timpul conflictelor actuale care există, echipamente foarte scumpe sunt distruse. Dronele, care sunt foarte ieftine, cu un astfel de echipament distrugi un echipament mult mai scump, cum ar fi un tanc, care costă milioane, miliarde. Noi ne-am propus să folosim un echipament ieftin ca să distrugem un alt echipament ieftin"
Prototipul costă între 500 și 1000 de dolari. Este dotat cu o cameră video și senzori care preiau informații de la cea mai apropiată staţie radar din zonă. Poate patrula pe o distanță de 100 de kilometri.
Matei Dobrea, co-inventator: „Suntem siguri că cealaltă dronă va fi doborâtă, deoarece chiar dacă majoritatea părților sunt făcute din fibră de carbon, altele sunt făcute din plastic, cum sunt elicele. O dronă fără elice nu poate zbura."
Într-un răspuns pentru Știrile PRO TV, Ministerul Apărării Naționale nu a precizat dacă este interesat de proiect. Oficialii au comunicat doar că ...încurajează inovațiile prin care România poate crește gradul de adaptare la cerințele securității naționale.