O cercetatoare romanca a obtinut un nou aliaj metalic superdur, de 4 ori mai rezistent decat titanul. Unde poate fi folosit
Un metal super-dur a fost creat in laborator de o echipa de cercetatori americani condusa de romanca Emilia Morosan de la Universitatea Rice, Houston.
Metalul a fost obtinut prin topirea impreuna a titanului si a aurului, obtinandu-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeste compatibil cu tesuturile vii, informeaza bbc.com citand un studiu publicat in revista 'Science Advances', scrie Agerpres.
Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decat titanul pur si are aplicatii medicale, prelungind durata de viata a implanturilor, spun membrii echipei de cercetatori. In momentul de fata, implanturile de genunchi si de sold conventionale trebuie sa fie inlocuite din cauza uzurii dupa aproximativ 10 de ani.
Alegeri 2024
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
Prof. Emilia Morosan, de la Universitatea Rice, a declarat ca echipa sa a facut descoperirea in timp ce studia magneti neconventionali realizati din titan si aur.
Noile materiale trebuie sa fie transformate in pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obtinut - beta-Ti3Au - a fost prea dur pentru a fi macinat intr-un mojar acoperit cu diamante.
Materialul "a aratat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] si compusii lor, dar si comparativ cu multe alte aliaje din inginerie", a spus Emilia Morosan.
Ea a declarat ca duritatea aliajului, impreuna cu marea sa biocompatibilitate, face din el un "compus din generatia urmatoare extinzand in mod substantial durata de viata a implanturilor dentare si a protezelor articulare".
Acesta poate avea, de asemenea, aplicatii in industria de foraj, in cea a materialelor sportive si in multe alte domenii potentiale, a adaugat Emilia Morosan.
CITESTE SI: Romanca Emilia Morosan, premiata de Obama pentru realizarile in cercetare
Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci cand metalele sunt combinate la temperaturi ridicate, se mentioneaza in studiu.
Titanul este unul dintre putinele metale in jurul carora oasele umane sunt capabile sa creasca ferm, aceasta proprietate permitandu-i sa fie utilizat pe scara larga in medicina si stomatologie, mai noteaza bbc.com.
Emilia Morosan s-a nascut in 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si a obtinut titlul de doctor in 2005 la Universitatea din Iowa. Dupa ce a lucrat o perioada de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizica, astronomie si chimie la Rice University (Houston, Texas).
In anul 2010 cercetatoarea romanca a fost premiata de presedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).