O cercetatoare romanca a obtinut un nou aliaj metalic superdur, de 4 ori mai rezistent decat titanul. Unde poate fi folosit

Ultimul update: Sambata 30 Iulie 2016 07:33
Data publicarii: Miercuri 27 Iulie 2016 11:47
Categorie: Stiinta
Emilia Morosan

Un metal super-dur a fost creat in laborator de o echipa de cercetatori americani condusa de romanca Emilia Morosan de la Universitatea Rice, Houston.

Metalul a fost obtinut prin topirea impreuna a titanului si a aurului, obtinandu-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeste compatibil cu tesuturile vii, informeaza bbc.com citand un studiu publicat in revista 'Science Advances', scrie Agerpres.

Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decat titanul pur si are aplicatii medicale, prelungind durata de viata a implanturilor, spun membrii echipei de cercetatori. In momentul de fata, implanturile de genunchi si de sold conventionale trebuie sa fie inlocuite din cauza uzurii dupa aproximativ 10 de ani.

Prof. Emilia Morosan, de la Universitatea Rice, a declarat ca echipa sa a facut descoperirea in timp ce studia magneti neconventionali realizati din titan si aur.

Noile materiale trebuie sa fie transformate in pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obtinut - beta-Ti3Au - a fost prea dur pentru a fi macinat intr-un mojar acoperit cu diamante.

Elevii romani au castigat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia 2 medalii de aur si 3 de argint

Materialul "a aratat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] si compusii lor, dar si comparativ cu multe alte aliaje din inginerie", a spus Emilia Morosan.

Ea a declarat ca duritatea aliajului, impreuna cu marea sa biocompatibilitate, face din el un "compus din generatia urmatoare extinzand in mod substantial durata de viata a implanturilor dentare si a protezelor articulare".

Acesta poate avea, de asemenea, aplicatii in industria de foraj, in cea a materialelor sportive si in multe alte domenii potentiale, a adaugat Emilia Morosan.

CITESTE SI: Romanca Emilia Morosan, premiata de Obama pentru realizarile in cercetare

Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci cand metalele sunt combinate la temperaturi ridicate, se mentioneaza in studiu.

Titanul este unul dintre putinele metale in jurul carora oasele umane sunt capabile sa creasca ferm, aceasta proprietate permitandu-i sa fie utilizat pe scara larga in medicina si stomatologie, mai noteaza bbc.com.

Emilia Morosan s-a nascut in 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si a obtinut titlul de doctor in 2005 la Universitatea din Iowa. Dupa ce a lucrat o perioada de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizica, astronomie si chimie la Rice University (Houston, Texas).

In anul 2010 cercetatoarea romanca a fost premiata de presedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).
 

Emilia Morosan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Locul unde puteti sa va faceti un selfie cu

Locul unde puteti sa va faceti un selfie cu "tezaurul Romaniei". In 1944, tot aurul BNR risca sa fie ingropat in munte

Elevii romani au castigat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia 2 medalii de aur si 3 de argint

Elevii romani au castigat la Olimpiada Internationala de Fizica din Elvetia 2 medalii de aur si 3 de argint

Efectul BREXIT: Europa pierde 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursiera. Zeci de mii de locuri de munca, in pericol

Efectul BREXIT: Europa pierde 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursiera. Zeci de mii de locuri de munca, in pericol

statia spatiala Tiangong-1

În următoarele săptămâni, pe Pământ se vor prăbuși bucăți dintr-o fostă stație spațială

Câți pasageri dintr-un avion poate molipsi un bolnav de gripă. Locul cel mai ferit din aeronavă

Echinocțiul de primăvară 2018. Când va avea loc

Ultima lucrare a lui Hawking, cu 2 săptămâni înainte să moară. Profesorul a prezis sfârșitul lumii

Un harpon spațial va aduna deșeurile din jurul Pământului

Teoria lui Stephen Hawking despre cel mai mare mister: găurile negre

Stephen Hawking

Stephen Hawking, despre inteligența artificială: ”Dezvoltarea ei poate însemna sfârșitul rasei umane”

Un arheolog celebru "fabrica" singur artefactele pe care apoi le prezenta drept mari descoperiri

Descoperirea făcută pe Jupiter cu ajutorul sondei spațiale Juno

Avertisment: Stația spațială chinezească Tiangong-1, de 8,5 tone, se prăbușește pe Pământ

17 oameni s-au oferit voluntari pentru a fi infectați cu paraziți care pot provoca moartea

Un copil de 6 ani din Bulgaria ar putea fi cel mai mare geniu al matematicii. "Are un dar"