"Nu stim daca este ingropat in interiorul lui". Ce au aflat arheologii despre un mormant antic, descoperit in nordul Greciei

Ultima actualizare: 04-10-2015 07:01
Amphipolis - GETTY

Un mormant antic descoperit in nordul Greciei este probabil un monument dedicat lui Hephaestion, tovaras de arme al lui Alexandru cel Mare, a anuntat un colectiv de arheologi.

"Presupunem ca este un sanctuar funerar dedicat lui Hephaestion", a declarat presei Katerina Peristeri, care conduce lucrarile arheologice in situl Amphipolis. "Nu stim daca este ingropat in interiorul lui", a adaugat ea, conform Agerpres.

Potrivit istoricului antic Plutarh, cand Hephaestion a murit in Ectaban (Iran), "Alexandru i-a cerut arhitectului sau, Deinokrates, sa inalte mausolee in tara", a amintit Peristeri.

Mormantul masiv din Amphipolis (aflat la circa 60 de kilometri de orasul Serres) este cel mai important descoperit vreodata in Grecia. El a fost scos la lumina in 2012 si deschis anul trecut, alimentand speculatiile conform carora ar fi putut fi dedicat unui apropiat al lui Alexandru, mamei sale, Olympia, sau sotiei sale, Roxana. Cercetarile nu au dus deocamdata la gasirea unui raspuns definitiv. Arheologii au gasit trei inscriptii, printre care una este monograma lui Hephaestion.

Alti arheologi pun insa sub semnul intrebarii descoperirea echipei Katerinei Peristeri, apreciind ca mormantul a fost realizat in timpul romanilor si nu al macedonenilor.

Peristeri sustine totusi ca el a fost construit in secolul al IV-lea i.e.n., intre 325 si 300, si a fost utilizat pana in epoca romana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO