NASA se pregateste sa trimita oameni pe Marte. Cand va fi acest lucru posibil
Agentia spatiala americana (NASA) a confirmat ca intentioneaza sa trimita oameni pe Marte in 2035, dar a precizat ca are nevoie de ajutor international pentru ca acest lucru sa fie posibil.
Omul de stiinta Ellen Stofan a prezentat, in cadrul unui eveniment din Marea Britanie, planurile agentiei spatiale americane de a efectua o astfel de misiune in urmatoarele doua decenii, potrivit Mediafax.
Realizarile NASA din ultimii ani s-au invartit in jurul acestui plan de a trimite oameni pe Marte.
Astfel, a fost creat lansatorul SLS (Space Launch System), care va fi capabil sa transporte pe orbita incarcaturi de pana la 130 de tone. Noua racheta va fi folosita pentru a transporta astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale si pentru a-i ajuta pe oameni sa exploreze limitele indepartate ale Sistemului Solar.
De asemenea, a fost creata capsula Orion, care va putea sa transporte in spatiu pana la sase astronauti. Cele doua "inventii" ii vor ajuta pe oameni sa aterizeze in viitor pe suprafata planetei Marte, inainte de a se intoarce pe Pamant.
De asemenea, in luna mai, NASA a prezentat elementele de garderoba esentiale ale unui prototip de costum spatial ce ar putea fi purtat de astronautii care vor realiza prima calatorie spre planeta Marte.
Potrivit agentiei spatiale americane, costumul Z-2 este doar un prototip, insa multe dintre elementele sale ar putea fi incorporate in costumele ce vor fi purtate de primii oameni care vor ajunge pe Planeta Rosie.
Costumul include portiuni emitatoare de semnale luminoase, ca si fire luminiscente, care ar putea fi personalizate, pentru ca astronautii sa fie mai usor de identificat in conditii de vizibilitate redusa.
Designul pentru acest prototip de costum spatial a fost ales de NASA in urma voturilor exprimate de public. Z-2 a invins alte doua prototipuri de costume spatiale si a obtinut 63% din totalul voturilor exprimate, fiind votat de 233.431 de persoane.
Costumul Z-2 va fi construit din mai multe parti, fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D, iar o scanare realizata cu un laser 3D va fi utilizata pentru ca fiecare costum sa se potriveasca perfect cu trupul fiecarui astronaut.
Costumul va fi testat in camere cu vid, intr-o piscina detinuta de NASA si intr-o zona care imita suprafata stancoasa de pe Marte.
Partea dura a costumului Z-2 de la nivelul torsului "asigura acea durabilitate pe termen lung de care este nevoie pentru o activitate planetara extravehiculara", insa, in ciuda "aspectului sau estetic", acest prototip nu a fost realizat din acelasi material rezistent si durabil care este folosit pentru a-i proteja pe astronautii care efectueaza iesiri pe orbita de impactul cu micrometeoriti, de temperaturile extreme si de radiatii, a explicat NASA.
"Pentru a raspunde la o serie de intrebari daca a fost viata pe Marte este nevoie de oameni de stiinta care sa ajunga pe acea suprafata", a declarat Ellen Stofan, la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.
Aceasta a adaugat ca trimiterea oamenilor pe Marte este "misiunea principala" a agentiei spatiale americane, dar este un drum lung de parcurs inainte ca toate tehnologiile sa fie gata. Totusi, Ellen Stofan a precizat ca 2035 este anul pe care mizeaza pentru o asemenea misiune.
Inainte de a trimite oameni pe Marte va fi desfasurata, insa, o alta misiune prin care se doreste mutarea unui asteroid intre Luna si Pamant, care, ulterior, va fi vizitat de astronauti. Acesta este un pas important in testarea tehnologiilor care, in cele din urma, vor face misiunea pe Marte posibila.
Ellen Stofan a adaugat ca este nevoie de cooperare la nivel international pentru ca aceasta misiune sa fie posibila.