"Niste vin rosu, va rog!" Primele momente ale celor trei astronauti care s-au intors pe Terra, dupa 188 de zile in spatiu

Ultima actualizare: 17-05-2014 00:47
Astronautul Koichi Wakata

Trei astronauti care au petrecut sase luni pe Statia Spatiala Internationala s-au intors in siguranta pe Terra, miercuri, in Kazahstan.

Astronautii Mihail Tyurin, din Rusia, Rick Mastracchio, din Statele Unite si Koichi Wakata, din Japonia, au petrecut 188 de zile in spatiu. Ei au aterizat, miercuri dimineata, in stepa Kazahstanului si au fost recuperati in scurt timp de echipele de salvare.

Mihail Tyurin a fost primul care a parasit capsula, pe un scaun special, in timp ce un doctor ii verifica tensiunea.

"Aterizarea a fost minunata. Totul a fost perfect", a declarat Tyurin, cosmonautul care a purtat, in mod simbolic, torta olimpica pe Statia Spatiala Internationala.

Intrebat ce ar dori sa primeasca, dupa aterizare, Tyurin a raspuns: "Niste vin rosu, va rog."

Astronautii Mihail Tyurin, din Rusia, Rick Mastracchio din Statele Unite si Koichi Wakata, din Japonia

Japonezul Wakata a fost al doilea astronaut extras din capsula Soyuz. El este un veteran al zborurilor spatiale, avand in palmares patru misiuni si peste 300 de zile petrecute in spatiu. Dupa ce a fost recuperat si americanul Mastracchio, cei trei au fost supusi unui control medical, inainte de a fi transportati la Moscova.

Statia Spatiala Internationala a ramas in grija americanului Steven Swanson si a rusilor Aexander Skvortsov si Oleg Artemyev, pana la sosirea unui nou echipaj, pe 28 mai.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI DIN TIMPUL ATERIZARII.

Marti, vicepremierul rus Dmitri Rogozin insarcinat cu spatiul si apararea, a declarat ca nu va sustine propunerea Uniunii Europene si a Americii de a extinde functionarea ISS dupa anul 2020. Rogozin, unul dintre 11 oficiali rusi sanctionati de Statele Unite, a spus ca va bloca vanzarea motoarelor rusesti de racheta catre America, deoarece sunt folosite pentru lansarea de sateliti militari.

NASA a anuntat ca nu a primit nicio notificare oficiala din partea Rusiei privind schimbarea termenilor cooperari in domeniul spatial.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO