NASA intentioneaza "sa captureze" un asteroid si sa il transforme intr-o statie spatiala
Cercetatorii de la NASA intentioneaza "sa captureze" un asteroid de circa 500 de tone, sa ii devieze traiectoria si sa il transforme intr-o "statie spatiala" pe orbita Lunii, informeaza dailymail.co.uk.
Departamentul pentru Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba va analiza in urmatoarele saptamani acest proiect ambitios, al carui buget prevazut este de 2,6 miliarde de dolari. Oficialii americani lucreaza in aceasta perioada la alcatuirea programului spatial american pentru urmatorul deceniu.
Daca va fi aprobata, aceasta misiune inedita va reprezenta prima tentativa din istorie de a schimba traiectoria unui corp ceresc. Intr-un raport de fezabilitate intocmit de NASA si de Institutul pentru Tehnologie din California (California Institute of Technology/ Caltech), savantii americani au explicat modul in care intentioneaza "sa captureze" asteroidul.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Astfel, o capsula speciala va fi atasata de o racheta Atlas V, care va fi lansata spre asteroid, cand acesta va trece printre Terra si Luna.
Ajunsa in apropiere de asteroid, capsula va lansa o prelata cu un diametru de 15,2 metri care se va infasura in jurul acestuia. Cu ajutorul capsulei si al sistemului de propulsie al acesteia, care va dispune de o cantitate de carburant de aproximativ 300 de litri, specialistii de la NASA intentioneaza sa devieze asteroidul de la traiectoria sa si sa il directioneze spre un punct gravitational neutru, situat intre Terra si Luna.
Viitorii astronauti vor avea astfel la dispozitie o baza de stationare pentru viitoarele misiuni spatiale. Potrivit aceluiasi studiu de fezabilitate intocmit de NASA, "ideea de exploatare a resurselor naturale de pe asteroizi dateaza din urma cu peste 100 de ani, insa abia acum a aparut tehnologia care permite ca aceasta idee sa devina realitate". NASA a refuzat deocamdata sa faca orice comentariu despre acest proiect spatial, sustinand ca se afla inca in negocieri cu Casa Alba.
Cu toate acestea, presa americana sustine ca noua tehnologie ar putea fi disponibila peste cel mult 10-12 ani. Noua tehnologie ar putea fi utilizata in viitor si pentru activitati de "minerit" pe alti asteroizi, pentru extragerea de metale si minerale.
Unii dintre asteroizi sunt bogati in fier, ce ar putea fi folosit pentru construirea unor noi statii spatiale, iar altii contin apa, ce ar putea fi descompusa in hidrogen si oxigen, elemente ce ar putea fi utilizate apoi pentru fabricarea de combustibil pentru vehiculele spatiale.
La inceputul acestui an, compania Planetary Resources cu sediul la Seattle, care ii are printre investitorii ei miliardari pe fostul candidat prezidential Ross Perot si fondatorii grupului Google, Eric Schmidt si Larry Page, a anuntat ca intentioneaza sa foreze asteroizii care se vor apropia de Terra, in urmatorii 10 ani.
NASA mai are pe agenda un proiect, denumit Osiris-Rex, in cadrul caruia intentioneaza sa lanseze, in anul 2016, un vehicul spatial spre asteroidul 1999 RQ36, de pe care doreste sa extraga mostre pe care sa le aduca apoi pe Terra. Specialistii americani spera ca aceste proiecte spatiale ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine evolutia asteroizilor si sa aduca informatii noi despre aparitia vietii pe Terra.