NASA critică India, după ce a distrus un satelit cu o rachetă. ”Un lucru teribil”
NASA a criticat testul prin care India şi-a distrus unul dintre sateliţi, agenţia spaţială americană susţinând că astfel a fost periclitată siguranţa astronauţilor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează marţi Press Association.
La 27 martie, premierul indian Narendra Modi a anunţat că India a doborât unul dintre sateliţii săi, aflat pe orbită joasă, cu o rachetă antisatelit, în cursul unui exerciţiu, declarând că ţara sa a devenit astfel ''o putere spaţială''.
Riscul de coliziune pentru ISS a crescut cu 44% pe o perioadă de zece zile, a avertizat luni administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, după ce au fost identificate 400 de fragmente diferite de deşeuri orbitale rezultate în urma acestui eveniment.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Este inacceptabil, iar NASA trebuie să fie foarte clară în legătură cu impactul pe care îl are asupra noastră'', a spus Bridenstine.
''Crearea în mod intenţionat a câmpurilor de deşeuri orbitale nu este compatibilă cu zborul spaţial cu echipaj uman'', a notat el.
NASA monitorizează în prezent circa 60 de fragmente de cel puţin zece centimetri, 24 dintre acestea depăşind apogeul ISS, situaţie pe care Bridenstine a descris-o drept ''un lucru teribil''.
''Nu este de acceptat să permitem oamenilor să creeze câmpuri de deşeuri orbitale care ne pun oamenii în primejdie'', a subliniat Jim Bridenstine.
Ministrul Afacerilor Externe din India insistă că riscul în urma operaţiunii intitulată ''Mission Shakti'' este unul redus. ''Testul a fost efectuat în atmosfera inferioară pentru a ne asigura că nu sunt resturi spaţiale. Orice deşeuri generate se vor descompune şi vor cădea pe Pământ în câteva săptămâni'', a spus el.
Bridenstine a recunoscut că acest lucru este adevărat, adăugând: ''Este îndeajuns de jos pe orbita terestră pentru ca în timp toate acestea se se disipeze''.
India este cea de a patra ţară, după SUA, China şi Rusia, care a demonstrat că deţine rachete antisatelit (ASAT).