NASA critică India, după ce a distrus un satelit cu o rachetă. ”Un lucru teribil”
NASA a criticat testul prin care India şi-a distrus unul dintre sateliţi, agenţia spaţială americană susţinând că astfel a fost periclitată siguranţa astronauţilor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează marţi Press Association.
La 27 martie, premierul indian Narendra Modi a anunţat că India a doborât unul dintre sateliţii săi, aflat pe orbită joasă, cu o rachetă antisatelit, în cursul unui exerciţiu, declarând că ţara sa a devenit astfel ''o putere spaţială''.
Riscul de coliziune pentru ISS a crescut cu 44% pe o perioadă de zece zile, a avertizat luni administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, după ce au fost identificate 400 de fragmente diferite de deşeuri orbitale rezultate în urma acestui eveniment.
''Este inacceptabil, iar NASA trebuie să fie foarte clară în legătură cu impactul pe care îl are asupra noastră'', a spus Bridenstine.
''Crearea în mod intenţionat a câmpurilor de deşeuri orbitale nu este compatibilă cu zborul spaţial cu echipaj uman'', a notat el.
NASA monitorizează în prezent circa 60 de fragmente de cel puţin zece centimetri, 24 dintre acestea depăşind apogeul ISS, situaţie pe care Bridenstine a descris-o drept ''un lucru teribil''.
''Nu este de acceptat să permitem oamenilor să creeze câmpuri de deşeuri orbitale care ne pun oamenii în primejdie'', a subliniat Jim Bridenstine.
Ministrul Afacerilor Externe din India insistă că riscul în urma operaţiunii intitulată ''Mission Shakti'' este unul redus. ''Testul a fost efectuat în atmosfera inferioară pentru a ne asigura că nu sunt resturi spaţiale. Orice deşeuri generate se vor descompune şi vor cădea pe Pământ în câteva săptămâni'', a spus el.
Bridenstine a recunoscut că acest lucru este adevărat, adăugând: ''Este îndeajuns de jos pe orbita terestră pentru ca în timp toate acestea se se disipeze''.
India este cea de a patra ţară, după SUA, China şi Rusia, care a demonstrat că deţine rachete antisatelit (ASAT).