Urmele unor fluvii uriaşe, găsite pe Marte. Au secat "recent”, spun cercetătorii

Ultima actualizare: 28-03-2019 14:28
Marte
NASA

Oamenii de ştiinţă declară că au găsit urmele unor fluvii care au curs pe Marte până de curând şi care ar fi avut un debit chiar mai mare decât al celor cursurilor de apă de pe Terra.

Imaginile spectaculoase surpinse de către NASA indică faptul că fluviile de Planeta Roşie erau de doua ori mai mari decât cele de pe planeta noastră . De asemenea, dovezile găsite sugerează faptul că râurile ar fi secat acum mai puţin de un miliard de ani, „recent” din punctul de vedere al cercetătorilor, scrie Independent.

Descoperirea ridică semne de întrebare, deoarece oamenii de ştiinţă credeau până acum că Marte nu mai avea atmosferă şi nici apă în acea perioadă. De asemenea, teoriile despre apă pe Marte porneau de la premisa că râurile erau mcii şi secau după scurt timp, ideea unor fluvii mai mari decât cele de pe Terra fiind exclusă. Prezenţa unor cursuri de apă atât de mari ar putea deci să fie un indiciu al existenţei vieţii pe Marte în trecutul "recent" al planetei roşii.

Dr Edwin Kite de la Universitatea din Chicago explică: „Este deja foarte greu de explicat apariţia râurilor sau lacurilor doar bazându-ne pe informaţiile pe care le avem. Asta face chiar mai dificilă o situaţie care e deja dificilă”.

Debitul apei din aceste fluvii a fost estimat de la 3 până la 20 kilograme pe metru pătrat pe zi. De asemenea, lățimea și mărimea pietrelor de râu găsite în albiile uscate dau indicii despre volumul și forța apei care curgea odată prin ele.

Cercetătorii citaţi de revista Science Advances declară că în mod ciudat, râurile păreau să curgă până în "ultimul minut geologic" înainte ca planeta să devină un deșert.

Dr. Kite susţine că se aştept ca râurile să scadă treptat în timp, dar actuaele descoperiri infirmă acest lucru. Oamenii de ştiinţă cred că există un factor care face clima marţiană să oscileze între perioade umede şi perioade uscate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO