Misterul din spatele stelelor cu cele mai puternice câmpuri magnetice din Univers
Stelele cu cele mai puternice câmpuri magnetice din Univers s-ar putea forma în urma ciocnirii şi contopirii dintre alte stele, conform unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature, informează joi Space.com.
Atunci când vine vorba de stele relativ masive - cele care au masa de cel puţin 1,5 ori mai mare decât a Soarelui - studii anterioare au indicat că aproximativ 10% dintre ele au câmpuri magnetice foarte puternice - în medie între de 100 de ori şi de 1.000 de ori mai puternice decât Soarele. De asemenea, alte studii anterioare au sugerat că stelele rezultate din fuziunea altor stele au câmpuri magnetice mai puternice decât aveau stelele din fuziunea cărora s-au format şi că aproximativ 10% din stelele masive din Univers provin din astfel de procese de ciocnire şi fuziune.
Unul dintre motivele pentru care stelele rezultate în urma procesului de ciocnire şi fuziune dintre alte două stele au câmpuri magnetice mai puternice este că, atunci când două stele intră în coliziune, rezultă un nivel foarte mare de turbulenţe. Stelele rezultate în urma unor astfel de ciocniri moştenesc această turbulenţă, iar "energia turbulenţelor este transformată în energie magnetică", susţine coordonatorul acestui nou studiu, Fabian Schneider, astrofizician la Universitatea din Heidelberg, Germania.
Câmpul magnetic al unei stele este alimentat de mişcarea de rotaţie a unui fluid conductor electric, ce poate fi plasmă sau nori de particule cu sarcină electrică.
Pentru a vedea dacă stelele care au rezultat din procesul de fuziune al altor doi aştri pot genera câmpuri magnetice puternice după ce turbulenţele provocate de ciocnire şi fuziune se liniştesc, Scheider şi colegii săi au apelat la o serie de simulări computerizate ale unor fuziuni dintre perechi de stele masive care nu aveau un magnetism pronunţat şi au urmărit ce se întâmplă, în timp, cu aceste fuziuni. Ei au analizat, în special, acele ciocniri care aveau cel mai probabil ca rezultat apariţia unei noi stele. Astfel de noi stele pot avea masa de până la 17 ori mai mare decât a Soarelui, similară stelei magnetice Tau Scorpii, localizată la aproximativ 470 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Scorpius (Scorpion).
Simulările derulate au arătat că stelele rezultate în astfel de procese de fuziune revin la o stare de echilibru după haosul fuziunii şi că, în astfel de cazuri, "se produc, într-adevăr, câmpuri magnetice puternice", a declarat Schneider pentru Space.com.
Cercetătorii germani au mai aflat că stelele rezultate în urma unor astfel de procese de fuziune dintre două stele sunt mai fierbinţi decât stelele de aceeaşi vârstă cu ele şi astfel par să fie mai tinere şi mai albastre. Aceste lucruri par să explice de ce steaua Tau Scorpii, care este, de asemenea, albastră, pare mult mai tânără decât stelele din vecinătatea sa, deşi toate stelele din acea regiune a cosmosului s-au format în relativ aceeaşi perioadă de timp.
În plus, această descoperire poate face lumină şi în ceea ce priveşte procesul de formare al magnetarilor, stelele neutronice cu cele mai puternice câmpuri magnetice din Univers.
Magnetarii sunt un tip rar de stele neutronice (o stea neutronică este nucleul ultradens al unei foste stele ultramasive care şi-a consumat combustibilul de fuziune nucleară şi s-a prăbuşit sub propria greutate, după care a explodat ca supernovă). Un magnetar poate avea un câmp magnetic de peste 5.000 de trilioane de ori mai puternic decât al Pământului. Conform astronomilor, aproximativ 15% dintre exploziile de tip supernovă care duc la formarea de stele neutronice, vor forma magnetari.
"Mecanismul de fuziune între stele promite să explice şi de ce unele stele neutronice ajung să aibă nişte câmpuri magnetice incredibil de puternice, probabil cele mai puternice din întregul Univers", a mai susţinut Schneider.
În viitor, echipa de cercetători de la Universitatea din Heidelberg, va analiza ciocnirile şi fuziunile dintre alte tipuri de stele masive, pentru a vedea dacă şi acestea pot produce magnetari. De asemenea, ei vor să vădă şi cât de mult timp rezistă câmpurile magnetice ale stelelor rezultate din fuziunea altor stele.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!