Misiune românească la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Ce este DropCoal, proiectul intregral românesc

Stația Spațială Internațională
Shutterstock

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, ISS misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Lansarea este preconizată în intervalul 4-6 noiembrie de la baza spaţială NASA Kennedy Space Center, la bordul capsulei Dragon cargo din cadrul misiunii CRS-31.

„DropCoal a fost proiectat pentru a studia coalescenţa şi amestecarea lichidelor într-o misiune de 6 luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Mai precis, în timpul unui experiment, dispozitivul generează două picături de substanţe diferite, filmând cu o cameră ultrarapidă cum acestea se unesc şi se amestecă în microgravitatie. DropCoal a fost proiectat pentru a rula 560 de astfel de experimente de-a lungul întregii misiuni”, se precizează în comunicat.

Descoperirile rezultate în urma acestui experiment au o importanţă deosebită pentru explorarea spaţiului, deoarece îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să îmbunătăţească modul de administrare a medicamentelor astronauţilor sau alimentarea cu combustibil a diferitelor nave spaţiale.

Proiectul marchează o serie de premiere pentru România 

Proiectul DropCoal marchează mai multe premiere: prima sarcină utilă proiectată şi fabricată integral în România care va ajunge la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, Romanian InSpace Engineering SRL fiind de altfel prima entitate din România care a dezvoltat un experiment validat de comisiile de siguranţă ale ESA şi NASA pentru a fi utilizat la bordul ISS (zbor cu echipaj uman).

Citește și
Suni Williams și Butch Wilmore
Soluția găsită de NASA în cazul astronauților blocați la bordul stației spațiale. Ce vor face până în 2025
Filmare terifiantă. „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva!” Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania

De asemenea, DropCoal reprezintă prima sarcină utilă care este integral testată pentru zbor în România prin parteneriate cu diferite institute de cercetare şi companii naţionale.

Echipa oamenilor de ştiinţă care au propus experimentul este condusă de experţi ai Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor Plasmei şi a Radiaţiei INFLPR România în colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt (Germania) şi Universitatea Carnegie Mellon (Statele Unite ale Americii).

Nu în ultimul rând, DropCoal va rula experimente ştiinţifice timp de 6 luni la bordul Staţiei, operarea fiind realizată din România.

Un proiect unic pentru România

Potrivit sursei citate, DropCoal este astfel prima misiune spaţială completă, de la faza de concept până la operare şi procesare a datelor ştiinţifice, dezvoltată în România ca stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Proiectul este integral finanţat de Agenţia Spaţială Europeană şi se aliniază eforturilor Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) de a dezvolta domeniul spaţial în România.

„Dezvoltarea şi pregătirea pentru lansare a experimentului DropCoal ne-a oferit şansa să coagulăm la nivelul companiei atât o echipă de experţi din domenii complementare care pot să rezolve probleme tehnologice complexe, cât şi baza logistică pentru implementarea unor proiecte de anvergură în domeniul spaţial”, a spus Mugurel Bălan, managerul proiectului şi co-fondator al Romanian InSpace Engineering.

Compania RISE operează în domeniul ingineriei aerospaţiale din 2017 şi are la activ numeroase proiecte în domeniul tehnologiei spaţiale dezvoltate pentru Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială Română. Compania a finalizat cu succes sau are în diferite stadii de implementare multe alte proiecte din domeniul spaţial de la sisteme de poziţionare precisă pe orbită până la sisteme terestre pentru monitorizarea interferenţelor GNSS.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
Citește și...
Imagine spectaculoasă din România, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională. Ce reprezintă
Imagine spectaculoasă din România, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională. Ce reprezintă

Ambasada Statelor Unite la București a distribuit sâmbătă o imagine spectaculoasă a Carpaților românești, surprinsă de astronauții NASA de pe Stația Spațială Internațională.  

Soluția găsită de NASA în cazul astronauților blocați la bordul stației spațiale. Ce vor face până în 2025
Soluția găsită de NASA în cazul astronauților blocați la bordul stației spațiale. Ce vor face până în 2025

Șederea astronauților Suni Williams și Butch Wilmore se va prelungi până în 2025, timp în care aceștia urmează să fie integrați în echipajul de pe Stația Spațială Internațională.

 

Un obiect rusesc s-a făcut bucăți în spațiu. Panică pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională
Un obiect rusesc s-a făcut bucăți în spațiu. Panică pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională

Un satelit rusesc s-a spart în mai mult de 100 de bucăţi, împrăştiind resturi pe orbită şi forţându-i pe astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) să se pună la adăpost, au declarat agenţiile spaţiale americane, relatează Reuters.

Recomandări
Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că
Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că "ideea europeană a murit în Republica Moldova". Atac direct la Maia Sandu

Oligarhul fugar prorus moldovean Ilan Şor a negat, într-un interviu recent, că ar fi încercat să cumpere voturi şi susţine totodată că ideea europeană a murit în Republica Moldova după referendumul câştigat „la mustaţă” de forţele proeuropene.

Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania:
Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania: "Am luat câinele și m-am dus"

Mulți români pentru care Spania este a doua casă trec, în continuare, prin momente teribile după inundațiile catastrofale.

Corespondență Știrile PRO TV | Măsuri extreme luate de civili în apropierea Casei Albe. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri
Corespondență Știrile PRO TV | Măsuri extreme luate de civili în apropierea Casei Albe. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri

Lupta pentru Casa Albă rămâne strânsă între Donald Trump și Kamala Harris. Potrivit sondajelor, candidata democraților are un avantaj în rândul femeilor, iar republicanul are de partea sa mai mulți bărbați.