Mașini electrice construite și testate de elevii unui liceu din Brașov
Copleşiţi de teorie, elevii români întâmpină dificultăţi când vine vorba de practică. Este o realitatea tristă, dar care s-ar putea schimba, dacă ar exista iniţiativă şi proiecte în care puștii să se implice.
Drept dovadă, elevii unui liceu cu profil informatic din Braşov au construit trei maşini electrice şi s-au întrecut cu ele pentru a le testa performanța.
Iar acesta este doar începutul.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Ca la orice întrecere de acest fel, costumele speciale şi căştile de protecţie nu au lipsit. Echipaţi corespunzător şi susţinuţi de pe margine de prieteni, elevii s-au aliniat la start.
În plus, maşinile electrice au fost dotate cu centuri de siguranţă şi bare de protecţie.
Deşi par de jucărie, sunt capabile de performanţe notabile.
Cristian Panaite, elev: "Are un motor electric de 24 de volţi, încărcat de două baterii de 12 volţi, are un sistem de direcţie pe o bară de metal care leagă cele două roţi, prinde undeva la 40 la ora din testele noastre."
Patricia Preda, pilot: "E mult mai uşor pentru că ştii ce componente are, ştii şi capacităţile motorului şi ale bateriilor, ştii când e nevoie să accelerezi, cum funcţionează frâna, dacă trebuie folosită frâna de mâna."
Maşinile silenţioase au fost construite chiar de elevi, sprijiniţi de companii care le-au pus la dispoziţie materialele necesare. Împărţiţi în trei echipe, au muncit mai bine de două luni.
Flavia Stamate, organizator: "Au început să fie foarte creativi şi inventivi şi să se implice, două luni din vacanţa de vara înseamnă totuşi foarte mult la 16 ani să ţi le petreci acolo meşterind."
Cursa a reprezentat o pregătire pentru concursul internaţional, organizat anul viitor în Marea Britanie. Acolo vor ajunge zece dintre tineri. La ediţia din acest an vor fi doar observatori.
Cristian Irimia, organizator: "Vin copii din mai multe ţări, din Polonia, din Spania şi bineînţeles Marea Britanie, care este ţară gazdă a acestei competiţii şi toate au la bază propulsia electrică."
Cei care au dat viaţă acestei idei spun că vor să extindă programul în mai multe şcoli din ţară.
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi, masini, proiect, scoli, masini electrice,
Dată publicare:
24-09-2017 07:52