Locul în care ar fi apărut primii oameni pe Pământ. Descoperire uriașă a cercetătorilor

29-10-2019 21:35

Botswana

Oamenii de știință au descoperit locul în care ar fi apărut primii oameni moderni, în urmă cu 200.000 de ani.

Cercetătorii au analizat ADN-ul a peste 1.200 de persoane din Africa și au stabilit că întreaga omenire se trage dintr-o regiune din nordul Botswanei, la sud de bazinul fluviului Zambezi, potrivit Business Insider.

Deși majoritatea antropologilor au căzut de acord că omul modern a apărut în urmă cu aproximativ 200.000 de ani
în urmă, aceștia nu puteau spune însă cu exactitate unde au trăit primii reprezentanți ai speciei Homo sapiens sapiens.

"Este clar de multă vreme că oamenii moderni din punct de vedere anatomic au apărut în Africa în urmă cu aproximativ 200.000 de ani. Erau însă discuții despre locul în care au apărut primii noștri strămoși", a precizat profesorul Vanessa Hayes, genetician la Institutul de Cercetare Medicală "Garvan", din Australia.

Cercetătorii au stabilit că Homo sapiens sapiens a trăit în această zonă în primii 70.000 de ani. Apoi, odată cu schimbările climatice, aceștia au început să emigreze în două valuri: primii s-au îndreptat spre nord-estul continentului acum 130.000 de ani, iar al doilea val a emigrat spre sud-vest în urmă cu 110.000 de ani.

Potrivit lui Hayes, aceștia au părăsit teritoriul unde se stabiliseră inițial urmărind turmele de animale care
au migrat din regiune.

Această cronologie contravine însă celei create de mai mulți oameni de știință, bazate pe fosilele descoperite. Cei mai vechi urme ale oamenilor moderni au fost găsite în Ethiopia și datează de acum 195.000 de ani, ceea ce i-a făcut pe mulți să considere că țara din vestul Africii este locul în care a luat naștere omul modern.

În același timp, studiul susține ideea că omenirea s-a dezvoltat într-un singur punct din Africa, înainte de a emigra către Europa, Asia și Australia și nu s-a format în același timp în mai multe locuri de pe glob.

Sursa: Business Insider


VIDEO PROTVPLUS.RO