Laureatul premiului Nobel pentru Fizică în 2018 spune că România va arăta în 2019 că este o putere a lumii

10-11-2018 15:19


Laureatul premiului Nobel pentru Fizică în 2018, profesorul Gérard Mourou a spus că România va demonstra în 2019 că este o putere a lumii, iar acest lucru ar putea ajunge pe prima pagină a presei internaţionale.

Savantul a făcut această apreciere sâmbătă, în timpul unui eveniment care a avut loc la ambasada României din Paris, dedicat contribuţiei româneşti la dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii în Anul Centenarului Marii Uniri.

”Aș putea să spun că acest loc a produs pentru mine ceva foarte important. Aici este locul unde s-au discutat și născut (idei, n.red.) și așa mai departe. În două sau trei luni, cred că în martie, vom asista, sau cel puțin așa mi s-a spus, vom asista la prima dovadă a faptului că România este cu adevărat un lider al lumii, pentru că vor fi primii care vor produce (puterea, n.red) 10 pedawat. Și voi fi cu adevărat dezamăgit dacă acest succes nu va fi pe prima pagină a ziarului New York Times.” - a spus profesorul Gérard Mourou.

Evenimentul la care a făcut referire savantul francez vizează cel mai puternic laser din lume, care se află în România, la Măgurele, şi care în luna mai a acestui an a fost testat vineri la capacitatea de 3 PetaWatt (PW).

Această capacitate urmează să crească treptat şi să ajungă în 2019 la puterea nominală de 10 PW.

Laserul, o investiţie estimată la 300 de milioane de euro, finanţată din fonduri europene, a fost testat în toamna anului trecut la capacitatea de 1 PW.

Puterea a crescut apoi treptat, ajungându-se în prezent la 3 PW, iar puterea maximă urmează să fie atinsă la începutul anului viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO