Un angajat al laserului de la Măgurele, prins când mina criptomonede la serviciu
Pe măsură ce le creşte cota, monedele virtuale, cum sunt Bitcoinul sau Monero, devin atrăgătoare şi pentru romani.
Iar unii sunt dispuşi să facă orice pentru ele. În această categorie se încadrează şi un angajat de la Institutul Național de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele. El a reuşit să genereze criptomoneda Monero la serviciu, dar nu a fost prea grijuliu, pentru că un specialist în securitate cibernetică l-a descoperit.
Bărbatul este angajat al Institutului de la Măgurele. El şi-ar fi adus de acasă un echipament special pentru a produce criptomonede pe care l-a conectat la reţeaua de internet a Institutului şi la cea electrică.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ştefan Tănase, cercetător în securitate cibernetică: "Scanăm în mod continuu zona publică a internetului cu scopul de a găsi diverse amenințări informatice, viruşi troieni sau altele. iar ceea ce mi-a atras atenţia aici era ca pe un IP ce aparţine Institutului de la Măgurele, am identificat un status al unui maning rig, adică un echipament dedicat generării de monedă virtuală".
Specialiştii încearcă să afle de cât timp folosea bărbatul resursele Institutului de la Măgurele ca să producă bani virtuali. El s-a legat la reţeaua institutului pentru că dacă ar fi lucrat de acasă, ca să câştige 1000 de euro pe lună, ar fi plătit tot atât la factura de electricitate.
Directorul Institutului spune că nu ştia despre activităţile lui. Culmea este că acesta nu poate fi deocamdată acuzat de nimic, pentru că nu este ilegală generarea de monede virtuale.
Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară: "Nu ştiu despre ce e vorba, nu ştiu cine ce a descoperit.”
Reporter: “Veţi face cercetări să vedeţi, veţi încerca să vedeţi ce s-a întâmplat?”
Nicolae Zamfir: “Păi depinde de ce sesizare mi se face. Dacă e ceva legat de institute, sigur că da "
Astfel de situaţii s-au înmulţit la noi, spun specialiştii în securitate cibernetică. Un studiu recent arata ca în ultimele şase luni atacurile informatice asupra unor site-uri din ţara noastră, pentru generarea de monede virtuale, s-au triplat.
Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică: "A crescut interesul, nu doar al atacatorilor ci şi a utilizatorilor casnici de a avea moneda virtuală , pentru că piaţa dictează acest trend "
Cripto monedele au devenit din ce în ce mai populare dar preţul pe piaţa variază enorm de la o lună la alta. În prezent, un bitcoin este evaluat la peste 9000 de dolari, în vreme de o monedă Monero valorează 250 de dolari.