Un angajat al laserului de la Măgurele, prins când mina criptomonede la serviciu

×
Codul embed a fost copiat

Pe măsură ce le creşte cota, monedele virtuale, cum sunt Bitcoinul sau Monero, devin atrăgătoare şi pentru romani.

Iar unii sunt dispuşi să facă orice pentru ele. În această categorie se încadrează şi un angajat de la Institutul Național de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele. El a reuşit să genereze criptomoneda Monero la serviciu, dar nu a fost prea grijuliu, pentru că un specialist în securitate cibernetică l-a descoperit.

Bărbatul este angajat al Institutului de la Măgurele. El şi-ar fi adus de acasă un echipament special pentru a produce criptomonede pe care l-a conectat la reţeaua de internet a Institutului şi la cea electrică.

Ştefan Tănase, cercetător în securitate cibernetică: "Scanăm în mod continuu zona publică a internetului cu scopul de a găsi diverse amenințări informatice, viruşi troieni sau altele. iar ceea ce mi-a atras atenţia aici era ca pe un IP ce aparţine Institutului de la Măgurele, am identificat un status al unui maning rig, adică un echipament dedicat generării de monedă virtuală".

Specialiştii încearcă să afle de cât timp folosea bărbatul resursele Institutului de la Măgurele ca să producă bani virtuali. El s-a legat la reţeaua institutului pentru că dacă ar fi lucrat de acasă, ca să câştige 1000 de euro pe lună, ar fi plătit tot atât la factura de electricitate.

Citește și
kim jong un
Coreea de Nord, acuzată că ar fi în spatele atacului cibernetic asupra platformei japoneze Coincheck
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Directorul Institutului spune că nu ştia despre activităţile lui. Culmea este că acesta nu poate fi deocamdată acuzat de nimic, pentru că nu este ilegală generarea de monede virtuale.

Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară: "Nu ştiu despre ce e vorba, nu ştiu cine ce a descoperit.”

Reporter: “Veţi face cercetări să vedeţi, veţi încerca să vedeţi ce s-a întâmplat?”

Nicolae Zamfir: “Păi depinde de ce sesizare mi se face. Dacă e ceva legat de institute, sigur că da "

Astfel de situaţii s-au înmulţit la noi, spun specialiştii în securitate cibernetică. Un studiu recent arata ca în ultimele şase luni atacurile informatice asupra unor site-uri din ţara noastră, pentru generarea de monede virtuale, s-au triplat.

Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică: "A crescut interesul, nu doar al atacatorilor ci şi a utilizatorilor casnici de a avea moneda virtuală , pentru că piaţa dictează acest trend "

Cripto monedele au devenit din ce în ce mai populare dar preţul pe piaţa variază enorm de la o lună la alta. În prezent, un bitcoin este evaluat la peste 9000 de dolari, în vreme de o monedă Monero valorează 250 de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Un miliardar american, care a făcut avere din criptomonede, a murit. Era dependent de pastile
Un miliardar american, care a făcut avere din criptomonede, a murit. Era dependent de pastile

Un miliardar american a murit la vârsta de 53 de ani, din cauza dependenţei de medicamente.

Coreea de Nord, acuzată că ar fi în spatele atacului cibernetic asupra platformei japoneze Coincheck
Coreea de Nord, acuzată că ar fi în spatele atacului cibernetic asupra platformei japoneze Coincheck

Serviciul de Informații din Coreea de Sud a dezvăluit că în spatele atacului cibernetic ce a dus la furtul unor monede digitale în valoare de 530 de milioane de dolari de pe platforma Coincheck din Japonia ar fi Coreea de Nord.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.