Laserul de la Magurele aduce 10% din puterea Soarelui langa Bucuresti. Cum ar putea ajuta in tratarea cancerului
Gasirea unui leac pentru cancer sau construirea de navete spatiale care sa ajunga pe alte planete sunt cu un pas mai aproape de realitate. Cercetatorii de la Magurele au inceput sa faca teste la cel mai mare laser din lume, care ar aduce aceste solutii.
Proiectul de la Magurele prinde viteza. Cei 140 de cercetatori din toata lumea, angajati pana acum, au inceput sa lucreze in cladirea laserului. Aproape patru ani a durat construirea ansamblului de la Magurele. Aici este cel mai mare laser din lume, care are o putere de 10 milioane de miliarde de wati. Ce inseamna asta? Ca avem aici, langa Bucuresti, 10% din puterea soarelui.
O putere enorma, concentrata intr-o raza de lumina. Dar, pentru ca oamenii de stiinta sa o obtina, este nevoie de mii de teste, la fiecare componenta a laserului. Acum este testata prima, si cea mai importanta parte a sistemului, instalat intr-un buncar.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Daniel Ursescu, reponsabil cu implementarea sistemului de laseri, explica: “Un sistem care genereaza un puls foarte scurt. Apoi, acest puls este amplificat, i se creste energia foarte mult iar apoi este scurtat din nou. In momentul de fata, toata partea de oscilator si alungirea pulsului sunt in teste, cea mai complicata din punctul de vedere al sistemelor implicate.”
Cu alte cuvinte, fasciculul, care nu se vede cu ochiul liber, va strabate intreaga incapere, lunga de 70 de metri. Intr-o alta camera, este asteptat de cei care fac experimentul.
O alta echipa de cercetatori se afla in camera de control. Un sistem extrem de complex si unic in lume, care ar putea sa ne imbunatateasca vietile tuturor, in viitor.
Nicolae Zamfir, Managerul ELI-NP: “Cu ajutorul fasciculului gama se pot crea noi produsi radiofarmaceutici in diagnoza sau in tratamentul diverselor boli cardiovasculare sau boli canceroase.”
Valoarea totala a proiectului este de 350 de milioane de euro, bani europeni. Odata cu laserul, localitatea Magurele ar urma sa se transforme intr-un oras inteligent care sa atraga investitori, in urmatorii ani. Zona se va numi Laser Valley si va avea legaturi rapide spre aeroport si gara. Guvernul a prevazut in bugetul din acest an bani pentru inceperea proiectului.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, boli, aeroport, proiect, tehnologie, laser, magurele,
Dată publicare:
21-04-2017 19:11