Imaginile superbe care ascund un potential dezastru pentru omenire. FOTO
Fotografii si oamenii de stiinta au surprins recent imagini incredibile cu Aurora Boreala aparuta "din senin" in zonele muntoase din Norvegia.
Scenele au fost surprinse pe 14 februarie 2012 si i-au surprins chiar si pe specialisti. Asta pentru ca evenimentul nu era legat de vreo eruptie solara, asa cum se intampla de obicei cand are loc un asemena "spectacol" pe cer.
Oamenii de stiinta spun ca este vorba despre "fisurile din campul magnetic al Pamantului". Acestea apar atunci cand liniile campului magnetic solar se interconecteaza cu cele ale planetei noastre. Astflel ca particulele solare pot intra prin aceste "crapaturi", creand aurorele.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Interactiunile dintre campurile magnetice apar atunci cand Soarele are o activitate crescuta, adica exact ce se petrece in acest moment, cand ciclul prin care trece steaua sistemului nostru se indreapta spre maximul ciclului.
"Activitatea solara este in crestere si vom vedea tot mai des astfel de evenimente geomagnetice, mult mai multe fata de cum am vazut in ultimii 5 ani", explica Harald Frey, profesor la Universitatea California, specialist in magnetosfera, citat de National Geographic. (GALERIE FOTO in articol)
Ce se intampla atunci cand apar fisuri in campul magnetic al Terrei
Acestea permit vantului solar - un curent de particule incarcate electric emanat constant de catre Soare in toate directiile, cu o viteza de 1.609.344 km/h - sa intre in atmosfera superioara a Pamantului.
Astfel de crapaturi pot duce la aurore stralucitoare sau pot intrerupe comunicatiile la nivelul satelitilor sau al solului.
In 2008, cercetatorii au calculat un strat de particule solare de cel putin 6.500 km grosime in partea exterioara a magnetosferei Pamantului, cea mai mare gaura de pana atunci a campului magnetic.
In momentul in care astfel de "crapaturi" apar si se largesc, pot fi un pericol in momentul in care se anunta corelarea lor cu furtuni solare masive.
Cand cele doua campuri magnetice, al Soarelui si al Pamantului, se aliniaza, prin stratul protector al Terrei trece cu 20% mai mult vant solar.
Furtunile solare au efecte negative asupra transportului aerian, comunicatiilor militare si semnalelor satelitilor.
Potrivit cercetatorilor NASA, in perioada urmatoare se asteapta o crestere in intensitate si frecventa a eruptiilor solare de proportii, deoarece maximul activitatii solare este de asteptat sa fie atins in primavara lui 2013.
Cititi si: Polii magnetici ai Pamantului se inverseaza in 2012. Realitate sau SF?
Sursa: National Geografic
Etichete: furtuna solara, aurora boreala,
Dată publicare:
05-03-2012 08:05