GALERIE FOTO cu "Super Luna" din Romania. Urmeaza un alt spectacol ceresc: Perseidele
Astrele ceresti ne-au pregatit spectacole magice. Duminica seara am fost martorii unei iluzii optice: luna a parut imensa si mai stralucitoare ca oricand.
Explicatia vine din faptul ca s-a aflat la cea mai mica distanta de planeta noastra, din acest an. Iar marti noapte, vom putea admira Perseidele. Ploaia de meteori nu se va vedea insa atat de bine, din cauza luminii foarte puternice a Lunii.
Satelitul natural al Pamantului, in faza de Luna plina, a fost la cea mai mica distanta de Pamant din anul acesta: adica la 356.896 de kilometri. Iata si motivul pentru care astrul ceresc a parut cu 14% mai mare decat in oricare alta noapte, chiar daca dimensiunile lui raman aceleasi. Potrivit NASA, Luna a fost, duminica-noapte, cu 30% mai stralucitoare!
Adrian Sonka, astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu: "Luna, pentru ca are un diametru aparent mai mare, va fi si mai stralucitoare decat de obicei. Cu cat e mai sus fata de orizont, cu atat ilumineaza mai bine peisajul si ti se pare mai stralucitoare."
Pasionatii de astronomie sau de arta fotografica au facut noapte alba! Dar, vrand-nevrand, si persoanele hipersensibile. Specialistii vorbesc si de o influenta mai mare a lunii asupra Pamantului.
Magda Stavinschi, doctor in astronomie: "La fiecare faza de luna plina si noua, fenomenul mareelor este putin mai accentuat. E normal pentru ca atractia lunii e mai puternica asupra apelor oceanelor, dar si asupra scoartei terestre."
Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acest fenomen nu poate fi asociat cu producerea de cutremure, inundatii sau alte dezastre naturale, asa cum se crede. In noaptea de marti spre miercuri, cand curentul de meteori numit Perseide are activitate maxima - din cauza luminii astrului noptii - vor putea fi observate mai putine stele cazatoare. Cel mult 50, adica la jumatate fata de alti ani. Daca noptile vor fi cu cer senin, Perseidele vor putea fi observate pana in 24 august 2014 cu ochiul liber. Dar, numai in afara oraselor, acolo unde nu exista surse de lumina artificiala si blocuri inalte.